Sledeći korak Renault Trucks za održivu budućnost

Renault Trucks preduzima sledeći korak u svojim naporima da uvede više reciklaže u svoje poslovanje osnivanjem fabrike za rastavljanje u Lion-Venisijeu u Francuskoj.

Pod nazivom Fabrika polovnih delova, objekat ima površinu od 3.000 m2. U procesu uklanjanja, upotrebljivi delovi će biti ponovo stavljeni na tržište jer će se korišćeni rezervni i drugi delovi reciklirati.

Ovo je nastavak programa za izbegavanje otpada koji je prvi put najavljen 2020. godine, kada je Renault Trucks prvi put najavio da će koristiti delove iz teških teretnih vozila kao rezervne.

Kada kamioni na kraju radnog veka uđu u novu fabriku polovnih delova, oni delovi koji su pogodni za ponovnu upotrebu biće skinuti iz vozila od strane Renault Trucks operatera. To uključuje motor, menjač, kabinu, rezervoar za gorivo, branike i deflektore, kao i druge delove u zavisnosti od modela. Sva vozila i komponente Renault Trucks-a treba da traju 1,5 miliona km, a delovi koji su nedavno ugrađeni u kamion sa velikom kilometražom mogu se lako identifikovati kao kandidati za program rezervnih delova.

Kada se uklone, delovi se proveravaju, čiste i zatim navode kao i svaki novoproizvedeni rezervni deo, pre nego što se uvedu u celokupni ekosistem rezervnih delova preko obližnjeg Renault Trucks postrojenja za rezervne delove.

Ostatak kamiona se tada razbija. Metali se recikliraju da bi se koristili u proizvodnji novih kamiona. Neki delovi, kao što su šine koje se lako uklanjaju, se odmah uklanjaju, seku i šalju u lokalnu livnicu. Ostali delovi mogu zahtevati složeniju obradu da bi se mogli ponovo koristiti u proizvodnji.

Svaki rezervni deo iz fabrike će biti pokriven fabričkom garancijom Renault Truck-a, kao i za novoproizvedene rezervne delove. Međutim, oni će se prodavati za 50-60% manje od potpuno novog rezervnog dela, što će podstaći ponovnu upotrebu na delovima koji još uvek imaju dosta veka trajanja.

izvor&foto: automotivelogistics.media

Pročitajte i...