Skoro zaboravljeni prototip Opel 1.5-23 COE

Opelova duga tradicija lakih komercijalnih vozila se nastavlja.

Senzacionalna otkrića su retka, ali se dešavaju. Stručnjaci iz Opel Classica otkrili su na aukciji osam drevnih fotografija dostavnog kombija. Otkriće se pretvorilo u otkrovenje. Neobjavljene fotografije su pokazale da je Opel sredinom 1930-ih imao dosta modernog izgleda spremno za proizvodnju – godinama pre nego što se odgovarajući koncept proširio širom sveta i postao standard za današnje dizajne, kao što su Opel Vivaro & Movano.

Leif Rohvedder, menadžer u Opel Classic-u, objasnio je: „U Opelovoj istorijskoj arhivi nije bilo takvih slika. Koliko znamo, nijedna publikacija nikada nije izveštavala o vozilu. Znanje o ovom jedinstvenom prototipu je nestalo decenijama.”

Pioneer: Opel kombi „kabina iznad motora“

Fotografije pokazuju pionirski dizajn kompaktnog Blitz kombija koji je očigledno bio potpuno razvijen i vozan. Naziv projekta je napisan olovkom na poleđini slika: 1,5-23 COE. Brojevi se odnose na zapreminu motora (1.488 cc) i približno međuosovinsko rastojanje (2.400 mm). „COE“ znači „kabina iznad motora“ („Frontlenker“ na nemačkom).

Koncept je bio veoma napredan za 1930-ih. U poređenju sa vozilima sa konvencionalnim dugačkim poklopcem motora, dizajn je omogućio kompaktnije spoljašnje dimenzije uz zadržavanje velike zapremine tereta. Motor se nalazio ispod ili malo ispred sedišta klupe.

Pre izbijanja Drugog svetskog rata takva vozila su pronađena samo u SAD, Nemačkoj i Francuskoj. Postojala su samo dva nemačka vozila COE, oba iz ranih 1930-ih; svaki je imao veoma osnovnu kabinu u obliku kutije i pokretali su ih dvotaktni dvocilindrični motori. Ni jedno ni drugo nije bilo veoma uspešno. U to vreme, tržište je preferiralo vozila sa dugačkim poklopcem motora, kao što su vodeći kamioni u klasi od 0,3-3,0 tone koje nudi Opel.

Progresivni koncept: Funkcionalni dizajn, moderan motor, proverena tehnologija

Blitz kombi je imao jednostavan, funkcionalan dizajn koji je odgovarao progresivnom konceptu. Međutim, očigledno je to bio Opel: crni lukovi točkova bili su poput onih na savremenim Opelovim kamionima, dok je obloga „umetničkog dekora“ bila karakteristična karakteristika svih Opelovih putničkih automobila 1930-ih. Ornamentika je takođe naglasila horizontalne linije i dala vozilu prijateljsko lice – veoma neobično za dostavna vozila tih dana.

Opel – u to vreme lider na tržištu komercijalnih vozila – koristio je komponente iz drugih modela za izradu kombija, na primer, Olimpijin 1,5-litarski motor ili osovine legendarnog kamiona Blitz. Struktura tela je bila napredna za to vreme; osim pregrade, poda tovarnog prostora i dela krova, karoserija je u potpunosti napravljena od čelika.

Ne zna se mnogo o tehničkim detaljima Blitz 1.5-23 COE. Brošura na engleskom za model 1937. godine konačno je otkrivena u Opel arhivi. U dokumentu se sugeriše da je, pored jednotonske, planirana i varijanta od 1,5 tona sa šestocilindričnim motorom i duplim zadnjim gumama. Slični crteži u arhivi prikazuju kamion sa platformom i verziju mini-busa sa 15 sedišta Blic 1.5-23 COE.

Previše ispred svog vremena: Blitz kombi je ostao prototip

Dostavni kombi Blitz nikada nije ušao u proizvodnju. Razlozi su verovatno bili pojačani pripremama Nemačke za rat u drugoj polovini 1930-ih. Laka komercijalna vozila nisu bila potrebna i Opel bi bio primoran da prekine proizvodnju. Blitz 1.5-23 COE je tako ostao prototip.

Opel je nastavio razvoj dostavnih vozila od 1950-ih, što je kulminiralo današnjim uspešnim triom lakih komercijalnih vozila – kompaktnim Combo i Vivaro & Movano. Ove godine, proslavljajući svoju 160. godišnjicu, Opel i danas ostaje pionir, jer ceo asortiman modela LCV modela ima baterijski električni pogon. Sa elektromotorima snage do 100 kW (136 ks) i baterijama kapaciteta do 75 kWh, nemački proizvođač automobila ima ponudu za svaku potrebu.

Pored toga, Opel već ima rešenje za kupce voznog parka koji žele da pređu velike udaljenosti ili koji moraju da dopune gorivo za nekoliko minuta. Električno vozilo Vivaro-e sa vodoničnim gorivim ćelijama ima domet do 400 kilometara (VLTP) i potrebno mu je samo tri minuta da se napuni vodonikom.

izvor&foto: fleet.ie

Pročitajte i...