Škoda isprobava e-kamione za logistiku u fabrici u Mlada Boleslavi

Češki proizvođač automobila Škoda Auto koristi dva električna kamiona za prevoz robe u okviru svoje fabrike u Mlada Boleslavi u Češkoj. Kompanija je saopštila da će upotreba vozila uštedeti 60 tona CO2 godišnje u poređenju sa dizel kamionima i da je planirano više e-kamiona.

Kamioni mogu da putuju 80 km sa jednim punjenjem, a baterijama koje ih napajaju potrebno je 4,5 sata da se potpuno napune, navodi kompanija. Oni troše oko 200 kWh električne energije na 100 km.

Upotreba kamiona je deo Škodine korporativne strategije za smanjenje uticaja na životnu sredinu do 2030. godine, pod nazivom Next Level. Što se tiče proizvodnje i logistike, proizvođač automobila je već smanjio emisiju za 25% korišćenjem fabričkih vozila koja se pokreću na komprimovani prirodni gas (CNG).

„Nakon uspešne pilot faze sa dva potpuno električna kamiona, brzo zamenjujemo interni transportni vozni park električnim kamionima na baterije“, rekao je Michael Oeljeklaus, šef proizvodnje i logistike Škode. „Čineći to, takođe želimo da podstaknemo naše lokalne dobavljače da učine isto. Srednjoročno, predviđamo da se sve komponente isporučuju kamionima iz neposredne blizine naših fabrika do naših proizvodnih linija sa nultom lokalnom emisijom.“

Kako navode iz kompanije, Škoda Auto Logistics testira kamione od početka oktobra i do maja sledeće godine u potpunosti će zameniti kamione na dizel motor koji se koriste na rutama.

Sledeći korak, prema navodima kompanije, podrazumevaće transport litijumskih baterija kroz fabriku Mlada Boleslav na specijalno napravljenim skraćenim poluprikolicama. Škoda je saopštila da će to početi od juna 2022. godine i da će poluprikolice biti opremljene transportnom tehnologijom za automatski utovar i istovar paleta.

Ostale inicijative održivosti u logistici u Škodi uključuju korišćenje solarnih panela na krovovima prikolica sa delovima za punjenje vučnih baterija kamiona koji ih vuku i korišćenje EffiShunter 50 lokomotiva za pomeranje gotovih prikolica vozila za premeštanje automobila iz Mlade Boleslave.

Škoda Auto takođe testira biorazgradivu foliju za pakovanje komponenti vozila koje se isporučuju iz Mlade Boleslave u svoju indijsku fabriku u Puni.

izvor&foto: automotivelogistics.news

Pročitajte i...