Sistem za praćenje oštećenja automobilskih guma

Jedan od najvećih svetskih proizvođača guma za vozila, Bridgestone, u saradnji je s jednim od najvećih proizvođača softvera, Microsoftom, razvio je sistem za napredno softversko praćenje stanja automobilskih guma.

Tire Damage Monitoring System je u stanju u stvarnom vremenu pratiti u kakvom su stanju gume te u slučaju da primeti kakvo bitno oštećenje o tome ima zadatak izvestiti vozača.

Naravno, krajnji je cilj sprečiti saobraćajne nesreće kojima je uzrok bio pucanje pneumatika. Statistike pokazuju da je od svih nesreća s tehničkim uzrokom, njih 30% jedan od ključnih faktora upravo stanje guma.

Sistem se pri radu oslanja na senzore ugrađene u vozilu, a podaci se obrađuju kroz Microsoftov sistem Connected Vehicle Platform, čiji algoritmi mogu precizno utvrditi kada i gde je guma oštećena – pa celi sistem može poslužiti i pri detektiranju opasnosti na putu. Iz Bridgestonea ističu kako je ovo prvo ovakvo rešenje za praćenje “zdravlja” guma, a koje ne zahteva da se na vozila instalira dodatna oprema u vidu novih elektroničkih senzora i drugih uređaja. Za otkrivanje defekata na gumama koristi se postojeća tehnologija poput senzora pritiska guma, uz napredne sisteme prikupljanja i obrade podataka za koje je zadužen Microsoft.

Proizvođači automobila koji već sarađuju s Microsoftom na njihovoj platformi za povezanu i autonomnu vožnju imat će mogućnost svojim vozilima dodati i ovu korisnu funkcionalnost bez dodatnih ulaganja ili potrebe za modifikacijom vozila.

izvor: bug.hr