Siemens potpisao ugovor o isporuci opreme za gigafabrike

Siemens je potpisao ugovor sa zajedničkim preduzećem Stellantis, Mercedes Benz i TotalEnergies o snabdevanju opremom i tehnologijom za fabrike akumulatora za električna vozila, saopštila je u četvrtak nemačka inženjerska kompanija.

Zajedničko preduzeće – Automotive Cells Company – ima plan vredan više od 7 milijardi evra za izgradnju tri gigafabrike kapaciteta 40 gigavat sati (GWh) svaka do 2030. godine, kako bi se podržala rastuća proizvodnja elektrificiranih vozila.

Gigafabrike je generički termin koji se odnosi na postrojenja koja proizvode baterije za električna vozila u velikim razmerama.

Siemensova digitalna tehnologija blizanaca ubrzaće pokretanje ACC-ovih fabrika u Bili-Berklo Duvrin u Francuskoj, Kajzerslauternu u Nemačkoj i verovatno u Termoliju u Italiji, saopštio je Siemens.

Prema ugovoru, Siemens će postati ACC-ov preferirani dobavljač za automatizaciju, digitalizaciju i tehnologiju elektrifikacije.

Uslovi partnerstva, koje je deo otvorene digitalne platforme Siemens Xcelerator lansirane ranije ove godine, nisu otkriveni.

Platforma zasnovana na oblaku, koja će sadržati hardver, softver i digitalne usluge, deo je Simensove ambicije da poveća svoje digitalno poslovanje za 10% godišnje sa 5,6 milijardi evra generisanih 2021.

Siemens će ACC-u dati pristup svom digitalnom poslovnom portfoliju hardvera i softvera, od dizajna proizvodnje do dizajna proizvoda, od upravljanja životnim ciklusom proizvoda do sistema za upravljanje energijom.

„ACC koristi praktično ceo spektar Xcelerator-a – od izgradnje fabrike preko automatizacije proizvodnje do građevinskih usluga“, rekao je član upravnog odbora Siemens-a Cedrik Neike.

„Fabrike baterija – zajedno sa poluprovodnicima i intralogistikom – spadaju u supercikluse u koje se moraju ulagati bez obzira na ekonomiju“, rekao je izvršni direktor, koji takođe vodi Simensov odeljenje za digitalnu industriju.

Siemens je u četvrtak takođe najavio dogovor sa kompanijom za električna vozila Volta Trucks o isporuci infrastrukture za električno punjenje za kupce kamiona, kako bi pomogao prelazak na elektrificirana vozila.

izvor&foto: carsifu.my

Pročitajte i...