Shell i Global Bioenergies za razvoj niskougljeničnih goriva za automobile do 2035

Shell se udružio sa francuskom kompanijom Global Bioenergies na razvoju goriva za automobile sa niskim sadržajem ugljenika.

Ideja je da se ponudi “čistija” alternativa trenutnim komponentama do 2035. Prvi testni uzorci su isporučeni ovog leta. Gorivo sa niskim sadržajem ugljenika je gorivo koje ne dolazi iz fosilnih izvora i koje ima veoma nizak ugljenični otisak. Najčešće se dobija iz biomase ili organskog otpada.

Kao takva, prva faza ovog sporazuma će uključivati procenu novih koncepata zasnovanih na komponentama benzina dobijenim od sirovina na bazi biologije.

U srednjem roku, cilj je da se identifikuju i razviju metode proizvodnje za proizvodnju visokooktanskih komponenti. Ovaj prelazak na obnovljivi izobuten bi u budućnosti mogao da smanji emisije CO2 do 70% u poređenju sa njegovim ekvivalentom na bazi ugljovodonika.

Uprkos zabrani prodaje novih vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem u Evropi od 2035. godine, na putevima će još dugo biti vozila na benzin i dizel i trebaće im ponuditi gorivo koje je tada u skladu sa ciljevi smanjenja emisije CO2.

Global Bioenergies je specijalista za konverziju biljnih resursa u različitim oblastima, uključujući energiju. Pored drumskog transporta, kompanija radi na smanjenju emisije CO2 iz vazdušnog saobraćaja kako bi pomogla u ograničavanju globalnog zagrevanja. Upravo je isporučila prvu seriju održivog avionskog goriva za testove koje je naručilo francusko Ministarstvo odbrane.

izvor&foto: carsifu.my

Pročitajte i...