Šef Stellantisa upozorava na budući nedostatak baterija za električni automobil

Karlos Tavares, izvršni direktor Stellantisa, poznate grupacije proizvođača automobila, upozorio je da bi nedostatak baterija mogao uticati na automobilsku industriju počev od 2025. godine, jer će sve više ljudi preći na električna vozila.

Iz Stellantisa su naveli da trenutni planovi za proizvodnju baterija možda neće imati kapacitet da se izbore sa potražnjom proizvođača automobila u narednim godinama, čak i sa novim inicijativama za povećanje proizvodnje.

Tavares veruje da bi snabdevanje baterijama moglo biti sledeće usko grlo sa kojim se suočava industrija, uprkos novim ulaganjima u evropske fabrike baterija „gigafabrika” i dobavljačima koji povećavaju svoj obim u Kini, Južnoj Koreji i Japanu. Izvršni direktor je takođe upozorio da bi prelazak na “električnu” proizvodnju mogao da stvori “geopolitičke rizike” zbog zavisnosti od minerala koji se kopaju u zemljama koje bi se mogle klasifikovati kao strateški rivali.

Njegovo predviđanje dolazi nakon dugog niza izazova u lancu snabdevanja za automobilsku industriju, uključujući nedostatak čipova. Na konferenciji prošle nedelje, Tavares je rekao: „Mogu da predvidim da ćemo oko 2025, 2026. godine imati nestašicu baterija, a ako ne bude nestašice baterija, onda će doći do značajne zavisnosti zapadnog sveta od – prema Aziji.”

*foto: unsplash.com; izvor: allthingssupplychain.com

Pročitajte i...