SEAT je predstavio autonomne mobilne robote

SEAT je predstavio nove autonomne robote za rad u fabrici Martorell u Barseloni.

Autonomni mobilni roboti – poznati i kao EffiBOT – rade autonomno, ali zajedno sa radnom snagom u SEAT-ovom proizvodnom čvorištu, prilagođavajući se njihovim potrebama kako bi im olakšali posao.

Značajno smanjujući količinu hodanja potrebnu za obavljanje svojih poslova, robotska radna snaga pomaže u zadacima kao što je transport komponenata oko ogromnog objekta od 2,8 miliona kvadratnih metara.

SEAT nastavlja da radi na razvoju i primeni digitalnih alata i rešenja kako bi osigurao da fabrika postane pametnija, digitalizovanija i povezani objekat, s prva dva autonomna, saradnička mobilna robota EffiBOT, kao glavna stepenica za budućnost brenda.

Predstavljajući robote, u SEAT-u su izjavili da će prilagoditi svoje proizvodne procese i efikasnije upravljati resursima i komunikacijom između različitih područja postrojenja.

EffiBOT je robot koji je razvila francuska kompanija Effidence, sa kojim je SEAT sarađivala kako bi prilagodili svoje poslovanje u pogonu u Martorell-u. Obrađujući konstantna očitanja od 360 stepeni, robot može pratiti osobu koja je tapkala po ekranu osetljivom na dodir dok se kreće po fabrici i može da se kreće oko ljudi ili predmeta na svom putu.

Između ostalih zadataka, EffiBOT uklanja teret nošenja teških tereta sa radnika, jer može da prevozi sve vrste materijala potrebnih za sklapanje automobila, noseći do 250 kilograma i vučući čak 500 kilograma.

Kompanija je predstavila dva EffiBOT-a u eksperimentalnoj fazi i mogla bi da proširi broj ovih robota u budućnosti. Za razliku od automatizovanih vođenih vozila (AGV), kojima je potrebna staza da bi pravilno funkcionisala, autonomni mobilni roboti (AMR) poput EffiBOT mogu prepoznati svoju okolinu da mapiraju svoju rutu do određenog odredišta i izbegnu prepreke na putu.

Autonomni mobilni roboti postavljaju nas u prvi plan inovacija u automobilskom sektoru“, rekao je potpredsednik SEAT-a za proizvodnju i logistiku Herbert Steiner.

Oni su takođe jasan primer kako roboti mogu da sarađuju sa zaposlenima kako bi im olakšali posao. Njihovo uključivanje doprinosi pokretanju industrije 4.0 i čini nas efikasnijim, fleksibilnijim, okretnijim i konkurentnijim.”

izvor&foto: carsifu.my