Scania predstavlja novu generaciju hibridnih teretnih vozila

Scania predstavlja novu generaciju hibridnih električnih vozila (HEV) i plug-in hibridnim električnih vozila (PHEV) koji mogu biti opremljeni različitim pogonskim sklopom i opcijama punjenja. Modeli mogu da obezbede različite primene kao što su transport hladnjačama, mešalice za beton i regionalna distribucija, nedavno je objavio švedski proizvođač.

Nova električna mašina GE281 radi u tandemu sa Scania motorom sa unutrašnjim sagorevanjem od 7 ili 9 litara, za koji kompanija kaže da pruža jedinstvene mogućnosti za kreiranje transportnih rešenja bez fosila za teške kamione sa zahtevnom karoserijom.

Nova generacija menjača

Novi hibridni pogon je razvijen u kompaniji spajanjem dva elektromotora jedan sa drugim i njihovim spajanjem sa bitnim delovima Scania najnovije (2020) generacije menjača Opticruise. Ovo je GE281, električna mašina sa menjačem sa besprekornim prenosom snage i kapacitetom za rad sa GVW do 36 tona bez podrške motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Ali radi i na drugi način – pošto električna mašina uvek podržava motor sa unutrašnjim sagorevanjem pri poletanju i ubrzanju, motor sa unutrašnjim sagorevanjem može da se smanji i po zapremini i po izlaznoj snazi. Hibridizacija znači uštedu goriva do 40% u gradskim područjima u poređenju sa tradicionalnim pogonskim agregatima.

Najnovija generacija hibridnih kamiona iz kompanije Scania može se naručiti kao HEV i kao PHEV, dostupni u kabinama P, G i L serija.

Kamioni se mogu specificirati kao kruti i kao tegljači

DC07 motor sa unutrašnjim sagorevanjem je dostupan u tri izlazne snage, kao i DC09 motor. Svi Scania Euro 6 motori mogu da rade na hidrotretiranom biljnom ulju (HVO), mada neki mogu da rade i na biodizel FAME (pogledajte grafikon u priloženom PDF-u).

Scania GE281 nudi 230 kW kontinuirano i 290 kW kao vršnu izlaznu snagu, dok je maksimalni obrtni moment 2.100 Nm. Ima šest brzina za napred, ali ne i tradicionalno kvačilo, pošto planetarni zupčanik brine o tom procesu, obezbeđujući menjanje stepena prenosa bez prekida obrtnog momenta. Ovo rešenje takođe obezbeđuje odlične mogućnosti puzanja pri malim brzinama i PTO se može uključiti dok se kamion kreće, u električnom režimu kao i u režimu rada motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

PHEV ima instaliranu bateriju kapaciteta 90 kWh (3 x 30 kWh baterije), dok HEV verzija ima jednu bateriju od 30 kWh. PHEV se može u potpunosti napuniti za 35 minuta kada se koristi 95 kW DC punjač.

To znači da se vozilo može puniti u depoima i tokom pauza ili utovara (tzv. oportunitetno punjenje).

Hibridni kamion sa smanjenim motorom – sa DC09 na DC07 – će zapravo imati nosivost koja je 250 kg veća u poređenju sa svojim ICE bratom; hibrid će samo dodati neto težinu od 750 kg, dok je jedna tona dodatne težine dozvoljena za električna vozila u EU.

Električna Scania od 64 tone na putu

Scania je takođe objavila vest o električnom teretnom vozilu od 64 tone koji je isporučen dobavljaču hemikalija Vibak i koji će saobraćati na putevima severne Švedske. Kamion će saobraćati na putevima između gradova Pitea i Skelleftea u severnoj Švedskoj, na udaljenosti od 80 kilometara u jednom pravcu.

Performanse i nosivost vozila omogućeni su razvojem znatno jačeg električnog motora. Scania i Vibak će raditi zajedno na optimizaciji korišćenja vozila tokom vremena – uključujući punjenje, trajanje baterije i planiranje rute. Ovo će takođe pružiti dragocene uvide Vibak-u dok se pripremaju da dodaju dodatna električna vozila svojoj floti u budućnosti.

izvor&foto: trans.info

Pročitajte i...