Scania ove nedelje zaustavlja proizvodnju kamiona

Proizvođač kamiona Scania, koji je deo Volkswagen AG-ovog ogranka komercijalnih vozila Traton SE, ove nedelje će obustaviti proizvodnju u svojim evropskim fabrikama kamiona zbog nedostatka poluprovodnika, saopšteno je u ponedeljak.

Globalni nedostatak čipova tokom prošle godine izazvao je velika kašnjenja u proizvodnim aktivnostima i primorao nekoliko proizvođača automobila da smanje proizvodnju.

Scania pauzira proizvodnju u svojim fabrikama kamiona u Švedskoj, Francuskoj i Holandiji na celu nedelju, rekao je portparol kompanije.

“Usporavamo na privremeno manji obim proizvodnje”, rekla je Karin Hallstan, dodajući da će južnoamerička postrojenja kompanije pauzirati proizvodnju kamiona sledeće nedelje.

Prekidi isporuke trenutno negativno utiču na poslovanje 70% švedskih proizvodnih kompanija, pokazalo je istraživanje koje je u ponedjeljak objavila Silf/Swedbank.

Prema istraživanju, šesnaest odsto kompanija revidiralo je planove proizvodnje za nadolazećih šest meseci zbog nedostatka materijala.

Volvo Cars u vlasništvu kompanije Geely najavio je prošle nedelje da će obustaviti proizvodnju u fabrici u Geteborgu tokom ove nedelje, a AB Volvo, Scanijin rival, upozorio je prošlog meseca na dalje prekide proizvodnje i obustave.

izvor&foto: wallstreetobserver.com

Pročitajte i...