Saveti za lance snabdevanja u doba krize

Ovih dana, svaki novi dan donosi isto pitanje – kada će kriza izazvana virusom Korona biti gotova i kakve će biti posledice na privredni sektor. U više navrata smo vam prenosili iskustva i savete poznatih kompanija kako se pripremiti za nadolazeću krizu i spremno dočekati njen kraj, ali nije na odmet dati još jedan zanimljiv osvrt na to, kako održati zdravim lanac snabdevanja.

Iako su prošli događaji – prirodne katastrofe, bolesti, ekonomske recesije – koji su uticali na lanac snabdevanja i na globalnom i na domaćem nivou, trenutna kriza COVID-19 dostigla je neviđene nivoe poremećaja. Održavanje lanaca snabdevanja na normalnom nivou igra jednu od krucijalnih uloga u održavanju svakodnevnog života. Pošiljaoci, logističke kompanije i drugi igrači lanca snabdevanja mogu preduzeti sledeće preventivne mere kako bi bolje se bolje pripremili i reagovali na velike poremećaje, izbegavajući dugogodišnje krize u svojim lancima snabdevanja.

Diverzifikujte izvor

Lanci snabdevanja najteže pogođeni u vreme rasprostranjenih poremećaja i obustava rada su oni čija se radnja pretežno nalazi u oblastima sa velikim uticajem. Kina je tokom godina postala glavno svetsko proizvodno središte, pa se lanci snabdevanja koji se uglavnom oslanjaju na nabavku i proizvodnju iz Kine i okolnih regiona, suočavaju sa velikim izazovima. Iako se poslednjih dana Kina uspešno bori sa krizom, pojavila su se druga žarišta širom sveta, a stalna je bojazan za pojavom novih.  Implementacijom različitih punktova u svim lancima snabdevanja, kako na globalnom tako i na domaćem nivou, organizacije će omogućiti snažnija rešenja i efikasne reakcije na poremećaje, održavajući više uobičajenih operacija.

Uložite u inovacije

Inovacija je način na koji je čovečanstvo nastavilo da se razvija u svim aspektima života, a lanac snabdevanja nije ništa drugačiji. Inovativne tehnologije poput automatizacije, AI / ML sistemi za predviđanje i planiranje i prediktivna i prepisivačka analitika omogućavaju lancima snabdevanja da bolje otkriju potencijalne poremećaje pre nego što se dogode i prilagode u realnom vremenu dok dođe do poremećaja. Kada se kombinuju, sledeći primeri svakog lanca snabdevanja imaju najveće šanse da uspešno izađu iz krize:

• Automatizacija može da podrži radnu snagu u vreme povećane potražnje, obima i odsustva radnika kroz efikasniju proizvodnju, ispunjenje i distribuciju.

• AI / ML predviđanje i planiranje potražnje mogu optimizirati zalihe u vremenu nestabilnih porasta potražnje uz istovremeno smanjenje operativnog otpada.

• Prediktivna / propisana analitika uzima spoljne signale iz okoline i može preporučiti korektivne radnje u realnom vremenu kako bi se ublažili rizici i gubici izazvani poremećajima.

Osnažite radnu snagu

Čak i uz najviši nivo tehnologije i inovacija, radna snaga će uvek igrati ključnu ulogu u upravljanju krizama. Osnaživanje radne snage pomoću alata kao što su sistemi upravljanja radnom snagom pomažu u održavanju morala, angažovanosti i produktivnosti radnika kroz krize. Oni omogućavaju povećanu saradnju, vidljivost i pravac, optimizirajući operativnu efikasnost, onda kada je vreme suštinsko.

Transparentna komunikacija između rukovodstva i radne snage u redovnim intervalima je takođe presudna tokom perioda poremećaja i kriza, kako u kratkoročnom tako i u dugoročnom periodu. Komuniciranje, pružanje upozorenja i obaveštenja zaposlenih kako se okolnosti menjaju i transparentnost u poslovnom stanju organizacije, ključna je za zadržavanje i motivisanje talentovanih zaposlenih.

Život je pun neizvesnosti, a globalni, domaći i lokalni poremećaji i krize nastaviće se dešavati na nivoima koji su prethodno smatrani nezamislivim. Ovi događaji direktno utiču na lance snabdevanja organizacija, zbog čega je preduzimanje potrebnih mera radi takvih događaja u svim aspektima suočavanja sa poremećajima i krizama u lancu snabdevanja najvažnije. Strukturiranje lanaca snabdevanja sa više taktičkih, inovativnih i inženjerskih dizajna ublažiće uticaje koje su izazvale krize uz održavanje bezbednosti i napredovanja.

izvor: https://blog.kencogroup.com/

Photo by WinSon 5293 from Pexels

Pročitajte i...