Saradnja kompanija MOL i Mitsubishi

Kompanija iz Japana Mitsui OSK Lines (MOL) završila je studiju koncepta o plutajućoj jedinici za skladištenje i regasifikaciju (FSRU) za gorivo amonijaka, u saradnji sa Mitsubishi Shipbuilding.

Pored toga, MOL, Mitsubishi Shipbuilding i Kansai Electric Power potpisali su memorandum o razumevanju (MoU) za stavljanje amonijaka na tržište. Konvencionalno, FSRU se koriste kao plutajuća postrojenja koja primaju LNG na moru za skladištenje, ponovo ga gase na brodu i šalju na obalu. Nudi prednosti kraćeg vremena izgradnje i nižih troškova u poređenju sa izgradnjom rezervoara za skladištenje na kopnu i postrojenja za regasifikaciju.
MOL je u poslednje vreme fokusirao dosta resursa na amonijak, pošto je ponovo ušao u trgovinu amonijakom prošle godine nakon petogodišnje pauze, kupujući Green Pioneer od 35.000 m3.
U avgustu prošle godine, MOL je naručio ono što će postati najveći nosač amonijaka na svetu kada bude isporučio iz Namura Shipbuilding 2025. Takođe radi na izvođenju na tržište broda za bunkerisanje amonijaka.

izvor&foto: splash247.com

Pročitajte i...