Saradnja IonQ i Airbas na projektu potencijalne primene i prednosti kvantnog računarstva za vazduhoplovne usluge

IonQ je najavio saradnju sa Airbas-om kako bi istražio potencijalnu primenu i prednosti kvantnog računarstva za vazduhoplovne usluge i iskustva putnika.

Projekat Quantum Aircraft Loading Optimization & Quantum Machine Learning biće 12-mesečni projekat koji će kulminirati razvojem prototipa kvantne aplikacije za punjenje aviona, praktične saradnje i obučavanja za Airbus programere i inženjere, i istraživanje budućih integracija kvantnih računara za Airbas i njegove kupce.

Kao odgovor na tekuću krizu lanca snabdevanja, vazduhoplovne kompanije ulažu u najnovije tehnologije kako bi razumele oblasti za poboljšanu efikasnost – utovar tereta je jedna od njih. Airbas-ovo partnerstvo sa IonQ je prvi korak ka razvoju algoritama zasnovanih na kvantnim računarima koji potencijalno mogu dovesti do uštede zbog optimizovane distribucije tereta na letovima. Gledajući dugoročno, Airbas se nada da će koristiti kvantne algoritme za poboljšanje drugih oblasti putovanja avionom, uključujući smanjenu potrošnju goriva, bolju aerodinamiku i optimizovane putanje.

„Dok vazduhoplovna industrija traži nove načine za upravljanje kontinuiranim uticajem pandemije i prevazilaženje prepreka u lancu snabdevanja, drago nam je što sarađujemo sa Airbas-om i pružamo im kvantne alate i stručnost za razvoj poboljšanih sposobnosti utovara aviona“, Piter Chapman, izvršni direktor i predsednik IonQ-a, rekao je. „Iako su još uvek rani dani u našem dugogodišnjem projektu, potencijal da kvantum preoblikuje način na koji proizvođači aviona balansiraju iskustvo putnika sa proizvodnjom i performansama je ono što najviše uzbuđuje naš tim za ono što je sledeće u avio industriji.

„Optimizacija je ključna za postizanje ciljeva održivosti vazduhoplovstva“, rekla je Amanda Simpson, potpredsednica istraživanja i tehnologije u Airbas Amerikas. „Veoma smo uzbuđeni što ćemo istražiti sposobnosti IonQ-a da iskoristimo potencijal kvantnog računarstva za postizanje ovih ciljeva.“

izvor&foto: aircargoweek

Pročitajte i...