Samo vozači u Evropskoj uniji „sagore“ 15 miliona vekni hleba svakog dana!

Rat u Ukrajini menja prioritete, posebno kada su zalihe hrane ugrožene…

Biogoriva u Evropi, ali u mnogim drugim delovima se proizvode i koriste sveta ali kako je upotreba fosilnih goriva opala (emisije CO2 su mnogo niže u ukupnom ciklusu proizvodnje biogoriva), i sa ruskom invazijom na Ukrajinu i ratom koji će očigledno potrajati mesecima, strategija proizvodnje pokazuje da je malo kontroverzna.

Problem leži u činjenici da se biomasa jestivih useva pretvara u goriva kao što su etanol i biodizel. Iako je većina ovih sirovina kasnije prenamenjena za stočnu hranu, kupovina useva biogoriva na međunarodnom tržištu doprinosi povećanju cena. Znate da cene rastu zbog krize, smanjenog uvoza ruske nafte i smanjenih prinosa žitarica na ukrajinskim poljima. Cena pšenice (koja se koristi u proizvodnji etanola) i suncokretovog ulja (koja se koristi u biodizelu) značajno je porasla od izbijanja rata.

Prema nedavnoj studiji nevladine organizacije za mobilnost, Transport & Environment (T&E), oko 10.000 tona pšenice, što je ekvivalentno 15 miliona vekni hleba, se dnevno konzumira kao etanol u automobilima u zemljama EU. T&E je jedna od grupa nevladinih organizacija koje pozivaju vlade EU da odmah zabrane uzgoj useva biogoriva, upozoravajući da bi nastavak ovog trenda mogao dovesti do toga da cene hrane izmaknu kontroli.

Xavier Noyon, generalni sekretar Evropskog komiteta za biodizel (EBB) rekao je:

– Iako je očigledno da smo tokom ove krize, kao i ranije, videli visoke cene hrane, nije bilo značajnijeg odnosa između biogoriva i svetskih cena hrane. Mnogi drugi faktori, poput cene nafte, imaju mnogo značajniji uticaj na cene hrane.

Kontroverze oko upotrebe biogoriva će ostati. Njegove neosporne prednosti, u poređenju sa fosilnim gorivima, moraju biti uravnotežene sa uticajem na cene hrane na tržištu, posebno pošto je nekoliko zemalja u razvoju počelo da racionalizuje hranu u očekivanju ozbiljnih kriza.

izvor&foto: revijahak

Pročitajte i...