Sakupljač prašine u automobilskim gumama: Patentiran je uređaj koji hvata opasnu mikroplastiku!

Koristeći seriju elektrostatičkih ploča, uređaj trenutno zarobljava 60% svih čestica u vazduhu. Inovativni uređaj koristi elektrostatiku i protok vazduha oko točkova za hvatanje čestica pneumatika, kao i za obradu i ponovnu upotrebu u raznim aplikacijama, stvarajući system zatvorenen petlje. Svi znamo da se gume troše, ali nikada ne razmišljamo o tome gde odlazi sitna prašina. Mikroplastika je obično povezana sa plastikom za jednokratnu upotrebu, ali u Evropi se godišnje proizvede pola miliona tona zbog habanja guma. Ulazi u naše vodene puteve, hranu koju jedemo i vazduh koji udišemo, čineći do 50% emisija čestica PM2,5 i PM10 iz drumskog saobraćaja.

U saobraćaju je presudno uzeti u obzir posledice habanja guma kako ne bismo zamenili jedan izvor zagađenja drugim. Prošlog jula vlada Velike Britanije uputila je poziv na akciju i zatražila rešenja, a tehnologija Tyre Collective je odgovor na to pitanje.

Otkrili su da se čestice pneumatika koje se istroše guma pozitivno naelektrišu usled trenja. Koristeći seriju elektrostatičkih ploča, uređaj trenutno zarobljava 60% svih čestica u vazduhu. Niske je energije i može se napajati direktno iz automobilskog alternatora. Testirano rešenje rezultat je saradnje sa stručnjacima za aerodinamiku i nauku o materijalima sa Imperial College. Uređaj se nalazi u blizini mesta gde se guma susreće sa putem i ima dovoljan razmak od tla, a koristi vazdušni tok oko točkova. Pričvršćen je na šarku točka, slobodan za kretanje i okretanje sa vešanjem i prilagodljiv različitim vozilima. Snimljene čestice gume čuvaju se u kertridžu unutar uređaja i prikupljaju tokom servisiranja.

Gume su prikriveni izvor zagađenja mikroplastikom, a zdravstvene posledice udisanja ovih čestica mogu biti vrlo opasne. EV i regenerativno kočenje dramatično će smanjiti emisiju gasova staklene bašte, a habanje guma i kočnica će ostati – ovaj patent se nudi za rešavanje ovog problema.

izvor@foto: revijahak.hr