Saga o prodaji DB Schenker-a: deal “težak” 20 milijardi evra

Prodaja DB Schenker-a predmet je velikih spekulacija, od kada su se pojavili prvi nagoveštaji da će nova nemačka administracija razmotriti privatizaciju ovog logističkog giganta. U najnovijim dešavanjima oko ove sage, Bloomberg izveštava da je u pripremi potencijalni posao “težak” 20 milijardi eura.

Prema biznis vestima sa net-a, Deutsche Bahn AG je preduzeo „prve konkretne korake u pripremi za potencijalnu prodaju svoje logističke jedinice DB Schenker“. Ovaj posao bi mogao biti vredan oko 20 milijardi evra, kažu „ljudi upoznati sa ovim pitanjem“.

Anonimni izvori, koje citira Bloomberg, navode da Deutsche Bahn AG trenutno koristi konsultanta i pravne savetnike u pripremi oko DB Schenker-a, za mogućnost dogovora, koji bi mogao biti realizovan u toku 2022. godine. Različite mogućnosti su na stolu, uključujući i punu ili većinsku prodaju udela, kao i prodaju manjinskog udela ili inicijalnu javnu ponudu.

Prema istraživanju Bloomberga, sredstva prikupljena prodajom DB Schenker-a ili njegovih deonica mogla bi da se koriste za jačanje nemačke železničke mreže – nešto što savezna vlada želi da uradi za dobrobit životne sredine.

Blumberg dalje dodaje da „firme za otkup već čekaju u redovima“. Kao potencijalne “udvarače” navodi Carlyle Group Inc. i CVC Capital Partners, kao i zajedničku ponudu Advent International-a i Bain Capital-a.

Naš izvor je još ranije pisao o tome da je i DSV zainteresovan, dok Blumberg veruje da se Deutsche Post AG i Kuehne & Nagel takođe vide kao mogući kupci.

Nijedna od gorenavedenih strana se nije oglasila nakon što joj se Blumberg obratio za komentar, zbog čega se za sad može samo kalkulisati ko je u najboljoj poziciji da kupi DB Schenker.

*izvor: trans.info

Pročitajte i...