Rosmorport lansira pilot softver za e-navigaciju

Ruska državna kompanija za pomorsku infrastrukturu Rosmorport lansirala je pilot projekat svog softverskog i hardverskog kompleksa za e-navigaciju u luci Sabetta. U izjavi, kompanija je saopštila da će pilot projekat činiti platforma za „proširenu razmenu podataka“ sa brodovima integrisanim u Službu za brodski saobraćaj (VTS), koja uključuje tehničke alate i softver.

Pored toga, saopšteno je da će tehnologija e-navigacije olakšati i pomoći u radu prilikom donošenja odluka VTS-ovih navigatora i operatera, poboljšati kvalitet lučkih usluga i flote, kao i sprečiti ljudske greške.

Pilot će testirati mogućnosti e-navigacionog sistema za planiranje pojedinačnih ruta brodova, primati podatke o rutama i redovima vožnji i razmenjivati tekstualne poruke.

Sistem će takođe imati za cilj objavljivanje navigacionih automatskih poruka, sa posebnim nadgledanjem objekata na ruti plovila.

To je najnovija tehnološka inovacija, čiji je domaćin ruska morska luka ili čvorište lanca snabdevanja. Obraćajući se ekskluzivno za PTI, ranije ove godine, ruski Global Ports saopštio je da je postavljanje elektronskog tovarnog lista (e-B / L) najbolji način koji je država mogla da učini za svoj lanac snabdevanja.

*izvor: porttechnology.org; foto: pixabay.com

Pročitajte i...