Renoov robo-bus je stigao

Oh la la, mes amis! Iz Reno-a nam stiže potpuno novo pametno vozilo koje ima autonomniju 4. nivoa, što znači da je pametnije od vaše prosečne pudlice i ne treba mu ljudski šofer da bi se kretao. Sacrebleu!

Minibus – dugačak oko 19,5 stopa (5,95 m), širok 7,2 stopa (2,2 m) i visok 9,8 stopa (3 m) – dovoljno je velik za zabavu, ali bez disko kugle. Električno je, naravno. I ima pameti da se samostalno kreće ulicama, zahvaljujući partnerstvu Reno-a sa automatizatorima kao što su EasyMile, Milla i WeRide.

Renault je odlučio da zakoči taj san o samovozećim automobilima za sve… za sada. Čini se da su ti autonomni automobili nivoa 3 pomalo kao jednorozi – mitski i skupi. Srećom, Renault nije u potpunosti odustao. Oni se samo fokusiraju na to da javni prevoz učine mnogo futurističkijim.

Ovaj robo-mini bus je samo početak. Oni zamišljaju svet u kome su ovi autonomni šatlovi uobičajeni kao golubovi u Parizu. Hiljade njih, šetaju po gradovima, prevoze ljude tamo-amo bez vozača na vidiku. Imaju čak i zakazanu svirku na Otvorenom prvenstvu Francuske 2024, gde možete da se odvezete u jednoj od ovih futurističkih čaura do stadiona Rolan Garos.

Dakle, šta to znači za budućnost transporta? Pa, jasno je da se Reno u velikoj meri kladi na robo-buseve. Oni vide svet u kome javni prevoz nije samo zgodan, već i najsavremeniji i možda čak i pomalo zabavan. I ko zna, možda ćemo jednog dana svi putovati na posao u samovozećim kapsulama, pijuckati kafe i gledati video snimke o mačkama na putu do posla.

Pre nego što se previše uzbudite, ima još nekoliko prelomnica koje treba ispeglati. Cena ovog robo-mini busa je još uvek misterija, a Renault se ne bavi ni kapacitetom baterije ni izlaznom snagom. Ali opet, Rim nije izgrađen za jedan dan, a ni autobus koji se samostalno vozi.

Kako god da pogledamo, budućnost transporta je tu. I izgleda mnogo autonomnije nego što smo ikada zamišljali.

izvor&foto: captainelectro.com

Pročitajte i...