Renault, Volvo i CMA CGM pokreću zajedničko preduzeće Flexis

Renault, Volvo i logistički provajder CMA CGM, zvanično su pokrenuli svoje zajedničko preduzeće za električni kombi – Flexis SAS.

Reno i Volvo imaju po 45% udela i planiraju da ulože po 300 miliona evra u naredne tri godine. CMA CGM je rekao da će uložiti 120 miliona evra do 2026. godine i da je već stekao udeo od 10 odsto u poslovanju.

Tri partnera potpisala su neobavezujući sporazum u oktobru 2023, koji je sada dobio regulatorno odobrenje.

Flexis će biti baziran u Francuskoj i od 2026. će početi da proizvodi električne kombije na novoj potpuno električnoj platformi za laka komercijalna vozila (LCV) u Renaultovoj fabrici u Sanduvilu. Fabrika je specijalizovana za proizvodnju LCV vozila od 2014. i pravi Trafic kombije za Renault i svojim partnerima.

Francuski proizvođač baterija Verkor, u kome Reno ima 20% udela, isporučivaće baterije za kombije. Prošle godine Reno je potpisao ugovor o snabdevanju sa Verkorom za dugoročno snabdevanje baterijama od 2025. godine.

Flexis predvodi izvršni direktor Filip Divri koji prelazi sa svoje uloge višeg potpredsednika strategije grupnih kamiona u Volvo Grupi. Krishnan Sundararajan, bivši generalni direktor Renault-Nissan-Mitsubishi, imenovan je za glavnog komercijalnog direktora (COO). Kompanija će zaposliti 550 ljudi u naredne četiri godine.

CMA CGM je rekao da se očekuje da će evropsko tržište elektrificiranih kombija rasti za 40% godišnje do 2030. godine, a Flexis je formiran da zadovolji potražnju i dekarbonizira transport i logistiku.

„Ovo je sveobuhvatno i inovativno partnerstvo“, rekao je Rodolf Sade, predsednik i izvršni direktor, CMA CGM Group, kada je poduhvat prvi put najavljen. „Ne samo da ulažemo u ovaj projekat, već ćemo takođe doneti naše znanje i stručnost kako bismo obezbedili ulaznu i odlaznu logistiku, dok bi neka od ovih vozila na kraju mogla da se koriste za dekarbonizaciju našeg voznog parka.“

Provajder logistike finansira investiciju od 120 miliona evra u Flexis preko svog investicionog fonda Pulse koji ima za cilj podsticanje dekarbonizacije lanca snabdevanja logistikom.

U odvojenom poduhvatu sa Maerskom, CMA CGM takođe radi na dekarbonizaciji svog okeanskog transporta kroz usvajanje alternativnih goriva kao što su LNG i biometanol.

izvor&foto: automotivelogistics.media

Pročitajte i...