Renault, Volvo Grupa i CMA CGM udružuje snage

Renault i Volvo grupa su se udružili u zajedničkom ulaganju sa logističkim provajderom CMA CGM za proizvodnju električnih kombija dizajniranih posebno za logistiku i iznajmljivanje.

Kompanija će stvoriti novu porodicu potpuno električnih kombija za koje je planirano da počnu proizvodnju 2026. Renault i Volvo grupa su potpisali obavezujuće sporazume prema kojima će imati 50/50 udela u zajedničkom preduzeću i očekuje se da ulože 300 miliona evra u naredne tri godine. CMA CGM je potpisao neobavezujući ugovor i namerava da uloži 120 miliona evra u istom vremenskom roku. Tri firme će tražiti dodatne investicije i poslovne partnere kroz zajedničko ulaganje.

Očekuje se da nova kompanija, koja tek treba da bude imenovana, počne sa poslovanjem početkom sledeće godine, nakon svih regulatornih procesa odobrenja, i poslovaće iz Francuske.

Vozila će biti izgrađena na potpuno električnoj, modularnoj 800V LCV platformi za skejtbord, za koju se kaže da će smanjiti troškove i povećati bezbednost.

U kompaniji će takođe koristiti softverski definisanu arhitekturu vozila, koja može da prati isporuku i performanse korisnika, i da smanji globalne troškove korišćenja za logistiku za 30%.

„Ovo je sveobuhvatno i inovativno partnerstvo“, rekao je Rodolphe Saade, predsednik i izvršni direktor, CMA CGM Group. „Ne samo da ulažemo u ovaj projekat, već ćemo takođe doneti naše znanje i stručnost kako bismo obezbedili ulaznu i odlaznu logistiku, dok bi neka od ovih vozila na kraju mogla da se koriste za dekarbonizaciju našeg voznog parka.“

Martin Lundstedt, predsednik i izvršni direktor Volvo grupe, rekao je da je ovo partnerstvo „još jedan korak na [Volvovom] putu ka održivim transportnim rešenjima“. Vidimo rastuću potražnju za čistim, efikasnim i bezbednim gradskim prevozom, a partnerstvo i saradnja su ključni za postizanje toga.“

izvor: automotivelogistics.media foto: media.renaultgroup.com

Pročitajte i...