Renault otkriva modernu potpuno električnu verziju 4EVER Trophy

Renault predstavlja modernu, potpuno električnu verziju svog legendarnog Renaulta 4 na Salonu automobila u Parizu sa konceptnim automobilom Renault 4Ever Trophy.

Ovo je usledilo nakon vesti da francuski proizvođač automobila daje novi život legendarnom Renou 5 kada je najavio potpuno električnu verziju.

Ikonični Renault 4 prodat je preko osam miliona jedinica u više od 100 zemalja. Proizvodnja je prekinuta pre 30 godina, ali 4L nikada nije napustio centar pažnje. To je jedan od originalnih starinskih automobila popularnih young-timer, a u proteklih 25 godina 4L Trophy je iznova dokazao svoju vrednost kao svestrani automobil napravljen da traje.

Robustan, za avanturu spreman električni automobil 4EVER Trophy takođe je otkriven da proslavi 25. godišnjicu humanitarnog skupa 4L Trophy. Sa ovim i električnim Renaultom 5, kompanija koristi svoju slavnu prošlost kako bi bolje elektrifikovala svoju budućnost.

Reno 4EVER Trophy izložbeni automobil ima mišićavu spoljašnjost sa istaknutom haubom, branikom i karakterističnim zakošenim zadnjim delom. Prednji bokovi su ostavljeni goli bez svetla ili modernih obeleživača, a krila se nalaze na vrhu lukova točkova i dopiru do štita.

Luka de Meo, generalni direktor Renault S.A, rekao je: „4L je legenda. A legende nikad ne umiru. Danas, ovu univerzalnu dimenziju 4L, automobila koji svako može da voli, želimo da pronađemo kroz modernu i električnu reinterpretaciju Renoa 4.”

Retro stil se skladno stapa sa ostalim inače sofisticiranim i tehnološkim linijama. Izložbeni automobil ima izdašne krivine i složenu rešetku.

Gilles Vidal, Renault Brand, potpredsednik dizajna, rekao je: „Da bismo 4EVER Trophy uneli u modernu eru, uneli smo u njegov moderniji oblik tehnološku sofisticiranost. Svi ovi sastojci su pažljivo napravljeni tako da dizajn odjekuje onima koji su upoznati sa 4L i njegovom slavnom istorijom, kao i sa mlađim generacijama.“

Lagani terenski automobil željan istraživanja

Prednji prepust je znatno skraćen radi većeg prostora. Sa rezervnom gumom koja se nalazi na krovu od ugljeničnih vlakana i lopatom i daskama za vafle na gornjem delu zadnjih vrata, automobil je spreman da se uhvati u koštac sa svakom situacijom.

Ogromni zaštitni paneli karoserije u donjem delu su napravljeni sa znatnim razmakom od 20 cm oko lukova točkova. Karoserija sa visokim sedištem naglašava širinu točkova od 753 mm postavljenih na felnama od 19 inča. Donji deo je ojačan da obezbedi veću zaštitu za bateriju koja se nalazi u sredini šasije.

Svaki točak na 4EVER Trophy ima vidljiv kompresor koji se može lako podesiti iz unutrašnjosti automobila kako bi prilagodio pritisak u gumama odgovarao terenu.

Iako je 4EVER Trophy očigledno terenski automobil, takođe je dizajniran da uživa na bilo kom putu. Budući električni 4L ima za cilj da bude svestran kao što je bio njegov prethodnik od 1962. godine.

Električni SUV budućeg B segmenta

Izložbeni automobil 4EVER Trophy utire put budućem električnom SUV-u B segmenta koji će biti lagodan na gradskim i ruralnim putevima. Kao i Renault 5, biće napravljen korišćenjem nove CMF-BEV platforme za električna vozila B segmenta.

Tržišno pozicioniranje budućih Renoa 5 i Renoa 4 biće slično onome kod Clia i Captura. Kao i njegov prethodnik, buduće vozilo napravljeno po dizajnu 4EVER Trophy biće napravljeno u Francuskoj. Zahvaljujući zajedničkim osobinama, sva vozila koja koriste CMF-BEV platformu biće napravljena u čvorištu ElectriCity u severnoj Francuskoj.

izvor&foto: electricdrives.tv

Pročitajte i...