Renault i Vulcan Energy potpisali ugovor o snabdevanju litijuma

Nemačko-australijska start-up kompanija Vulcan Energy Resources Ltd saopštila je da je potpisala ugovor o isporuci litijuma kompaniji Renault SA.

Vulcan će godišnje isporučivati 6.000 do 17.000 tona litijuma francuskom proizvođaču automobila iz njegovih geotermalnih ležišta rasola u Nemačkoj, počev od 2026. godine, saopštile su kompanije. Petogodišnji ugovor se može obnoviti ako se obe strane slože.

U Renault-u, sa markama uključujući Alpine i Dacia, izjavili su da bi želeli da 90% Renaultovih modela bude potpuno električno do 2030. Kompanija je rekla da je Vulcan-ov proces proizvodnje geotermalnog litijuma, koji nema emisiju ugljenika, glavna privlačnost.

Vulcan planira da uloži 1,7 milijardi evra (2 milijarde dolara) u izgradnju geotermalnih elektrana i postrojenja za vađenje litijuma, sa ciljem da započne proizvodnju belog metala 2024.

Geotermalni projekti tipično uključuju ekstrakciju super-vruće slane vode bogate litijumom iz podzemnih rezervoara i korišćenje toplote za proizvodnju električne energije, nakon čega se litijum ekstrahuje iz salamure.

Slana voda se zatim ponovo ubrizgava u zemlju, čineći proces održivijim od površinskih kopova i bara za isparavanje slane vode, dva najčešća postojeća metoda za proizvodnju belog metala.

Vulcan delimično podržava Hancock Prospecting, predvođen izvršnom predsednicom Ginom Rinehart, jednom od vodećih australijskih investitora.

Vulcan je prošlog meseca potpisao dugoročni ugovor o prodaji litijum-hidroksida iz svog nemačkog projekta baterijskoj jedinici južnokorejskog LG Chem-a.

Vulcan je takođe potpisao memorandum o razumevanju za snabdevanje litijumom sa Stellantis NV, predstojećim najvećim svetskim proizvođačem automobila.

izvor&foto: wallstreetobserver.com

Pročitajte i...