Razočarenje za ljubitelje ljutih soseva u SAD-u: proizvođači upozoravaju na nestašice

Ljubitelji ljutog sosa biće razočarani kada saznaju da je nestašica Srirače, ljutog čili sosa, izvesna letnjih meseci. Rekli bismo, sledi poremećaj ljutog dela lanca snabdevanja.

Šalu na stranu, jedan kalifornijski proizvođač ljutog začina napravljenog od čilija, a koji sazreva na suncu, Huy Fong Foods Inc., upozorio je na nedostatak svojih proizvoda. Za razliku od nekih nedavnih nedostataka u lancu snabdevanja, uključujući formule za bebe i poluprovodnike, ovaj nedostatak je povezan sa vremenskim prilikama.

Za potrošače je tema nestašice proizvoda uobičajena od početka pandemije, zbog nedostatka komponenti i porasta cena sirovina, između ostalih faktora. Restorani u Sjedinjenim Državama upozorili su svoje potrošače na nadolazeću nestašicu, jer je poznat začin nezaobilazan za mnoga jela. Nedostatak srirače je uzrokovan sušom u SAD-u, zbog kojih su zvaničnici naredili isključenje vode za poljoprivredu, potrošače i preduzeća. Krivo je i prolećno vreme.

Stephanie Valker, specijalista za čili na Institutu za papriku Čilea na Državnom univerzitetu u Novom Meksiku, rekla je da manje vode i više toplote mogu izazvati probleme za useve, posebno čili u fazi sadnje, gde ove biljke mogu da uginu. „Suša je apsolutno zabrinjavajuća“, rekla je ona, a „klima je potpuno isprepletena sa proizvodnjom povrća“.

*foto: unsplash.com

Pročitajte i...