Prvi u svetu: Volvo, Amazonu i DFDS-u isporučuje električne kamione sa čelikom bez fosila

Kao prvi proizvođač kamiona na svetu koji je to učinio, Volvo je počeo da koristi čelik bez fosila u svojim kamionima. Prvi električni kamioni sa čelikom bez fosila sada se isporučuju kupcima.

Proizveden od strane švedskog proizvođača čelika, SSAB, čelik je napravljen korišćenjem električne energije i vodonika bez fosila, za koji se veruje da nudi znatno manji uticaj na klimu u poređenju sa tradicionalnom proizvodnjom čelika, što predstavlja važan korak ka neto nultom lancu vrednosti.

Među kupcima koji će imati čelik od vodonika u nekim od svojih električnih kamiona su Amazon i DFDS, a preko transportne kompanije Simon Loos, Unilever.

Čelik bez fosila koristi u šinama okvira električnog kamiona, okosnici kamiona. Volvo je rekao kako se povećava dostupnost čelika bez fosila, on će biti uveden i u druge delove kamiona.

2021. godine, SSAB Okelosund je objavio da je isporučio „prvi na svetu“ čelik bez fosila koristeći HIBRIT tehnologiju koja koristi vodonik umesto uglja i koksa Volvo Grupi.

Samo prošlog meseca (oktobar 2022.), inicijativa HIBRIT, zajedničko ulaganje između SSAB-a, LKAD-a i Vattenfall-a, saopštila je da su njeni rezultati ispitivanja dokazali da direktno smanjenje željezne rude korišćenjem vodonika nudi „superiorni proizvod“.

Džesika Sandstrem, viša potpredsednica za upravljanje proizvodima u Volvo Trucks-u, rekla je: „Naše putovanje do neto nulte emisije uključuje obezbeđivanje rada naših vozila bez fosila i tokom vremena potpunu zamenu materijala u našim kamionima alternativama bez fosila i recikliranim.”

Andreas Maršner, potpredsednik Transportation Services Europe u Amazonu, prokomentarisao je: „U Amazonu smo na putu da sve naše operacije učinimo neto nultim ugljen-dioksidom do 2040. Potrebni su nam partneri kao što je Volvo da bismo ostvarili ovu tranziciju.“

Niklas Andersson, izvršni potpredsednik odeljenja za logistiku DFDS-a, dodao je: „DFDS je posvećen našoj zelenoj tranziciji i pružanju ekološkijih transportnih i logističkih rešenja. Svaki korak u zelenoj tranziciji logistike približava nas društvu bez ugljenika i zato smo srećni što saznajemo da su neki od naših novih električnih kamiona koji će uskoro biti isporučeni takođe proizvedeni od čelika bez fosila.”

90% Volvo kamiona se može reciklirati

Danas, oko 30% materijala u novom Volvo kamionu dolazi od recikliranih materijala. Takođe, do 90% kamiona se može reciklirati na kraju svog životnog veka. Čelik bez fosila biće važna dopuna tradicionalnom i recikliranom čeliku koji se koristi u Volvo kamionima.

Volvo Trucks je posvećen Pariskom sporazumu o klimatskim promenama i postizanju neto nulte emisije gasova staklene bašte u čitavom lancu vrednosti najkasnije do 2040. godine.

izvor&foto: volvotrucks.com

Pročitajte i...