Prvi brod sa nultim emisijama u sektoru krstarenja

Tehnologija baterija i vodoničnih gorivih ćelija danas postoji da bi trgovačko brodarstvo smanjilo emisiju štetnih gasova, samo je potrebna ruka vlade, zakupaca i nekih pionirskih brodovlasnika da bi se to ostvarilo. To je poruka dvojice odgovornih za jednu od velikih najava sa gigantske izložbe SMM brodarstva u Hamburgu ove nedelje.

Northern Xplorer je potpisao pismo o namerama sa portugalskim brodograditeljem West Sea za izgradnju, prvog broda za krstarenje na svetu sa nultom emisijom.

Prema sporazumu, West Sea će izgraditi brod sa 250 putnika u svom pogonu u Vijani do Kostelo severno od Porta, sa očekivanom isporukom na početku sezone krstarenja 2025/2026.

Dizajn plovila od strane Multi Maritime-a sadrži ABB-ov potpuno električni pogonski sistem, uključujući bateriju i tehnologiju vodoničnih gorivnih ćelija koja će mu omogućiti da plovi bez emisija u norveškim fjordovima i dalje dok zelena promena pušta korene.

U trgovačkom pomorstvu, dizajneri naporno rade da bi došli do sličnih dizajna. Autonomni kontejnerski brod od 120 teu Yara Birkeland, isporučen norveškim vlasnicima Yara International pre skoro dve godine, bio je prvi koji je zahtevao nultu emisiju izduvnih gasova, osim kvačila jedrenjaka teretnih brodova koji su sve popularniji, posebno u Evropi. Takođe je postojao niz unutrašnjih barži koje su debitovale sa tehnologijom nulte emisije, kao što je Zero Emission Services (ZES) iz Holandije. Međutim, ugovor o norveškom brodu za krstarenje je za plovilo drugačije veličine.

„Sa projektom Northern Xplorer osvetljavamo put, da tako kažem, ka održivim operacijama krstarenja i novoj paradigmi za industriju, slično onome što smo postigli sa našim hibridno-električnim brodovima za razgledanje u Fjordima,“ Rolf Sandvik, izvršni direktor Northern Xplorer, dodajući: „Najvažnije je da pokazujemo da je tehnologija baterija i vodoničnih gorivnih ćelija tu i spremna za implementaciju upravo sada, danas.“

Sandvik je ranije naručio hibridno-električno plovilo za razgledanje grada Vision of the Fjords, izgrađeno 2016. godine, i Future of the Fjords, izgrađeno 2018. godine, u svojoj bivšoj ulozi osnivača i izvršnog direktora turističke kompanije The Fjords.

„Možda zvuči drsko, ali na članovima šire zajednice trgovačkog brodarstva je da slede naš primer kako bismo stvorili kritičnu tržišnu masu koja nam je potrebna da smanjimo cene baterija i vodonika, kao i da obezbedimo infrastrukturu za distribuciju vodonika. i stanice za punjenje baterija u lukama“, rekao je Sandvik. „Mali broj kupaca znači da će cene zauvek ostati visoke. Kako se naš broj bude povećavao, cene će neminovno pasti“.

Velika prednost za Northern Xplorer, priznao je Sandvik, bila je “inspirisana” odluka norveške vlade da zatvori fjordove zemlje na listi svetske baštine Uneska za brodove na fosilna goriva od 2026.

„Ovo stvara jednake uslove u kojima svi zainteresovani da se takmiče na ovom tržištu nemaju drugu opciju osim da naprave iste investicione izdatke kao mi. Jednom su političari uradili nešto zaista vrijedno divljenja, a siguran sam da ćemo u budućnosti videti istu vrstu propisa i drugde“, rekao je Sandvik.

Mikael Johansen, izvršni direktor kompanije Multi Maritime, dizajnera brodova, složio se, rekavši da je dokazivanje održivosti tehnologije glavni faktor u ovom značajnom projektu krstarenja, nešto što se onda može podeliti sa trgovačkim brodovima.

„Ovaj projekat stvara još jednog kupca, ali slažem se da smanjenje troškova zavisi od toga da se više prvih pokretača pridruži klubu, uključujući vlasnike trgovaca. To će takođe podstaći dobavljače goriva da povećaju dostupnost goriva“, rekao je Johansen, pozivajući čartere da slede vođstvo norveške vlade, tako što će određene tendere učiniti dostupnim samo vlasnicima koji upravljaju brodovima sa niskim ili nultim emisijama.

„Očigledno je da će biti potrebni hrabri direktori tereta da eliminišu standardne brodove na dizel motor iz učešća u takvim ugovorima, ali oni koji su veliki transporteri robe između kontinenata imaju tu vrstu uticaja“, rekao je Johansen.

Proboj u dizajnu baterija i vodoničnih gorivnih ćelija bila je tema koja se ponavlja ove nedelje na SMM-u.

izvor&foto: splash247.com

Pročitajte i...