Prva nagrada za Mercedes-Benz eActros LongHaul na sajmu IAA u Hanoveru

Mercedes-Benz eActros LongHaul – prototip za potpuno električni transport na duge relacije – nagrađen je nagradom za inovacije kamiona na sajmu IAA u Hanoveru.

Prestižna nagrada za inovaciju uručena je generalnoj direktorici Mercedes-Benz Trucks-a, Karin Radstrom. Nagrada za inovacije kamiona ustanovljena je da oda priznanje ogromnim tehnološkim promenama kroz koje industrija kamiona prolazi ovih godina – i dodeljuje je međunarodni žiri kamiona Međunarodni kamion godine, koji se sastoji od 25 novinara kamiona iz vodećih trgovinskih medija iz Evrope i Južne Afrike.

Sa 112 bodova, Mercedes-Benz Trucks-ov električni model za velike udaljenosti osvojio je  nagradu ispred drugih inovativnih kandidata kao što su ZF eTrailer, potpuno električna Volta Trucks Zero serija i Faun Enginius-ovo vozilo za sakupljanje otpada sa pogonom na gorive ćelije.

Žiri je, između ostalog, istakao eActros LongHaul zbog svoje tehnologije brzog punjenja i tehnologije baterija koju je razvilo odeljenje za razvoj Mercedes-Benz Trucks-a za dug životni ciklus. Električni dugolinijski model je prvi put lansiran 2020. godine, a trenutno je eActros LongHaul u fazi testiranja a planirana serijsku proizvodnju je 2024. godine.

Žiri IToI je takođe istakao kompaktnu konstrukciju kamiona, koja sa međuosovinskim rastojanjem od 4 metra omogućava tri baterije ukupnog kapaciteta više od 600 kWh, kao i dva elektromotora kao deo novorazvijene e-osovine sa snaga od 400 kW. Električni kamion će tako postići domet od 500 km.

Predsednik žirija Gianenrico Griffini rezimirao je prilikom uručenja nagrade:

“Mercedes-Benz eActros LongHaul otvara novo poglavlje na putu ka e-mobilnosti. To dokazuje da je prelazak na CO2 neutralan transport na velike udaljenosti ostvariv uz pomoć visokotehnoloških rešenja i upornog razvoja.”

izvor&foto: lastbilmagasinet.dk

Pročitajte i...