Promena prioriteta za lanac snabdevanja

Logistika lanca snabdevanja je zauzela centralno mesto dok se automobilski sektor bori za oporavak nakon pandemije Covida.

Automobilska industrija je patila od kritične nestašice delova, posebno poluprovodnika, nakon pandemije Covid-a, ali poremećaj koji je izazvao je takođe ubrzao usvajanje digitalnih alata za njegovo rešavanje.

OEM proizvođači i dobavljači sve više traže ove alate kako bi povećali vidljivost i održali proizvodnju i isporuku vozila. Istovremeno, povećano usvajanje digitalnih alata za prevazilaženje poremećaja usko je povezano sa stvaranjem novih partnerstava između OEM-a i IT provajdera.

Zaustavljanje proizvodnje dovelo je do smanjenja zaliha u zastupnicima, dok potražnja potrošača ostaje visoka. Više nego ikad, OEM proizvođači su pod pritiskom da održe stabilnu proizvodnju i obezbede da njihova vozila brzo stignu na tržište. To znači strogo planiranje ulazne logistike, koje je postalo neraskidivo povezano sa digitalnom tehnologijom.

„Digitalizacija se povećava u ulaznoj logistici u svim sektorima lanca snabdevanja“, kaže Toni Vajthorn, lider u automobilskoj industriji u kompaniji Endava. „Tačnije, automobilska industrija je i dalje pod velikim uticajem nestašice poluprovodnika, što je pogoršano zatvaranjem fabrika u Aziji i daljom elektrifikacijom vozila. To će povećati potražnju za čipovima u narednih nekoliko godina.”

Pre pandemije koronavirusa, ključno razmatranje u tom planiranju bilo je balansiranje troškova sa isporukom tačno na vreme (JIT). Međutim, novi prioriteti vidljivosti i robusnosti lanca snabdevanja su se pojavili kao sredstva za obezbeđivanje zdravih globalnih mreža.

Za Džonatana Rajta, globalnog partnera za upravljanje u odeljenju za finansije i transformaciju lanca snabdevanja u IBM-u, napredak u organizaciji lanca snabdevanja bio je izuzetan. „Deset godina smo dalje od onoga što sam očekivao jer sada lanac snabdevanja ima sedište za stolom“, kaže on. „Od nabavke do isporuke korisnicima, sa proizvodnjom i svime između – to je sada kritično i utiče na kvalitet života.

AI kao sredstvo

Amlan Bose, potpredsednik za globalne poslovne aplikacije i digitalnu transformaciju za odeljenje za vodeću logistiku DSV-a, kaže da je digitalizacija lanca snabdevanja od početka do kraja ubrzana usled Covid-a (i s njim povezanih kriza) jer organizacije sada u potpunosti shvataju kako visoko specijalizovan zadatak je upravljanje lancem snabdevanja.

U prošlosti, većina razmatranja OEM-a bila je usredsređena na efikasnost troškova i timovi za nabavku su stavljali relativno malo fokusa na logističke poteškoće specifične za različite regione i uticaj koji je imao na vreme tranzita.

To se promenilo,  i svet je naučio da je potrebno posvetiti veću pažnju ukupnoj međusobnoj povezanosti lanca snabdevanja i zauzeti proporcionalno holističkiji pristup ulaznoj nabavci delova.

Bose, koji nadgleda prihvatanje i primenu novih alata od strane globalnih logističkih provajdera, objašnjava kako se oni trenutno koriste u organizovanju ulazne isporuke delova.

„Veštačka inteligencija i mašinsko učenje nisu nešto što smatramo dodatnim, oni moraju da budu direktno deo drugog nivoa dobavljača [resursa], tako da moramo biti veoma pažljivi u izboru partnera.

Efikasna upotreba veštačke inteligencije (AI) i mašinskog učenja (ML) znači da se prethodne odluke i aktivnosti beleže, a mašina može da uči iz ovih prethodnih radnji i daje predloge, što menadžere logistike oslobađa od potrebe da nabavljaju nove komplete alata za različite funkcije.

DSV sarađuje sa dobavljačem softvera i konsultantskom kućom Blue Yonder i Bose kaže da je ulazak u partnerstvo sa vrhunskim provajderom rešenja u prostoru rešenja za lanac snabdevanja od suštinskog značaja za ublažavanje izazova povezanih sa ulaznom stranom logistike.

On dodaje da partnerstvo sa Blue Yonder-om „dolazi sa ugrađenim AI i ML funkcijama“, omogućavajući i predviđanje i propisanu ETA.

„Ono što učimo nakon Covida jeste da su digitalna svest i povezanost ono što je zapravo potrebno, ali nedostaju“, kaže on.

Šok od nove normalnosti

Činjenica da se prioritet JIT isporuke promenio u poslednjih nekoliko godina je široko rasprostranjena i kod dobavljača logistike i kod tehnoloških firmi koje se bave snabdevanjem novih alata.

Neha Puri, direktor poslovnog razvoja na fakultetu firme za veštačku inteligenciju, kaže da je veštačka inteligencija ključni pokretač promena za sledeću generaciju lidera u operacijama i lancu snabdevanja.

Prethodni lideri, koji su bili obučeni 1970-ih i 1980-ih, bili su fokusirani na to kako da postignu i upravljaju JIT lancima snabdevanja, objašnjava ona.

„U staroj paradigmi, poremećaji su smatrani šokom [ali] sledeća generacija lidera u lancu snabdevanja moraće da se prilagodi ’novoj normalnosti‘, gde su poremećaji konstanta i tu će ostati“, kaže ona.

Puri kaže da AI i ML neće samo gledati na istorijske podatke, već će takođe biti okrenuti budućnosti i biti sposobni da pruže performanse tehničkog predviđanja.

Akcija i interakcija

S obzirom na razmere poremećaja koji trenutno utiču na ulaznu logistiku, nije reč samo o uvođenju novih tehnologija. Identifikovanje tačaka neuspeha, sposobnost izbegavanja problema sa alternativnim transportom i pribegavanje alternativnim dobavljačima takođe se oslanja na uvođenje novih partnerstava i jačanje starijih.

Bose opisuje promenu posle Covida kao „buđenje“ organizacija koje traže ili konsultantske usluge u vezi sa snabdevanjem i logistikom, ili koje žele da ove operacije prebace na spoljne poslove firmama kao što je DSV da vode svoje lance snabdevanja od kraja do kraja.

Ovo ponavlja i Volkswagen. „Čak i u ovim teškim vremenima, naše najviše rukovodstvo prepoznalo je važnost ulaganja u digitalna rešenja jer su odobrili dodatna ulaganja u ovoj oblasti“, kaže portparol proizvođača automobila. „Naši glavni ciljevi su da poboljšamo transparentnost u mreži sa našim transportnim partnerima i takođe iskoristimo ovaj dobitak informacija za poboljšanje naših administrativnih procesa.”

Volkswagen koristi digitalnu proizvodnu platformu za kreiranje mikroservisa koji su povezani sa svim vrstama osnovnih sistema. Ove digitalne aplikacije poboljšavaju svakodnevne operacije i omogućavaju Volkswagen-u ili njegovim partnerima u transportnoj mreži da postignu taktičko i strateško planiranje za nekoliko sati.

Portparol Volkswagen-a kaže da su njegovi transportni partneri dobro povezani. Još uvek se vrše poboljšanja za izračunavanje ETA od kamiona putem ekstrahovanih podataka, a isto se radi i za sistem transporta vozova.

VW takođe ima centar za digitalnu saradnju koji pruža informacije i podršku partnerima u transportu u vezi sa digitalnim promenama koje Volkswagen pravi u svom svakodnevnom poslovanju.

Kritička predviđanja

U Endavi, Toni Vajthorn kritikuje pristup nekih kompanija koje daju prioritet snabdevanju tamponima kako bi izbegle nestašice u proizvodnji, umesto da gledaju na produktivne alate za uspostavljanje robusnijih mreža isporuke.

„U 2022., ulazna logistika bi trebalo da se fokusira na ublažavanje potencijalnih uskih grla“, kaže on. „Tu se može shvatiti stvarna vrednost veštačke inteligencije i digitalizacije: kroz procese dizajna i predviđanja da se uoče praznine koje bi inače ostale skrivene.“

Vajthorn dalje kaže da će prediktivna analitika postati kritična komponenta automobilskog sektora. Bolje predviđanje će obezbediti da se naruče adekvatne zalihe delova kako bi se podržala proizvodnja i omogućila organizacijama da proaktivno izbegnu kvarove ili uska grla u svom lancu snabdevanja.

„Logistički timovi mogu imati najviše koristi od ovih tehnologija kako bi optimizovali svoje vreme za snabdevanje i isporuku u fabrike“, objašnjava Vajthorn.

Nepoznate nepoznanice

Sve u svemu, otpornost lanca snabdevanja je sredstvo za efikasnost ulazne logistike, kaže Bose iz DSV-a, dodajući da su dostupne zalihe i holističko znanje od suštinskog značaja da bi bilo koji deo lanca bio potpuno funkcionalan. Pre DSV-a, Bose je radio u Fordu više od 21 godinu i kaže da je za to vreme bilo dovoljno što je znao sve o Fordovim dobavljačima prvog i drugog nivoa.

„Međutim, kada je Covid udario, shvatili smo da ne znamo ništa o bazi snabdevanja jer nismo imali znanje o nivou četiri ili nivou X“, kaže on.

Neposedovanje potpunog znanja o celom lancu snabdevanja znači da manji problemi mogu dovesti do većih poremećaja na drugim mestima. „Čak i nešto poput male podloške ili matice ili zavrtnja može da napravi haos u vašoj industriji“, kaže Bose. Puri kaže da, iako sada postoji više interesovanja za razumevanje dužeg lanca snabdevanja, mogućnost da se to uradi ostaje prilično ograničena.

„Možete, u većini slučajeva, da steknete osećaj za svoje direktne dobavljače, svoje nivoe, ali što dalje idete unazad, radite sa sve manjim organizacijama, često u različitim delovima sveta, a one često ne rade. nemate podatke ili procese za unos u tu hijerarhiju izveštavanja.”

Međutim, pomoću AI alata, kompanija može da prikuplja podatke direktno duž lanca snabdevanja, uključujući okeanske brodove, avione ili kamione za isporuku. Ti prikupljeni podaci mogu se koristiti za identifikaciju disfunkcionalnih područja i rešavanje bilo kakvih uskih grla, uključujući pronalaženje alternativnih zaliha iz različitih postrojenja koje se mogu brže isporučiti.

Prema Puriju, AI može da napravi razliku je u povezivanju tih različitih delova i rafiniranju unapred planiranja i izgradnji veće fleksibilnosti kako bi se prilagodili promenljivim tržišnim uslovima.

„Ako konkurent ima nekih problema u regionu ili ako imate ograničene poluprovodnike… onda to možete uneti kao odluku o raspodeli resursa i odlučiti na koje strateške naloge želite da usmerite te poluprovodnike“, kaže ona. upravljajte ostatkom vašeg lanca snabdevanja… [.]”

Bose takođe ukazuje na upotrebu autonomne tehnologije kako bi se olakšalo efikasnije rukovanje ulazom, kao što je korišćenje dronova za pomeranje delova koji stižu u fabriku (kao što španski proizvođač automobila Seat radi u svojoj fabrici u Martorelu), ili korišćenjem robota za pakuje robu u centrima za ispunjavanje. To je nešto u šta Hyundai Motor i njegova podružnica Glovis uveliko ulaze nakon kupovine 80% udela u Boston Dinamics-u prošle godine.

Dve strane demokratizacije

Trenutno ne postoje jednaki uslovi kada je u pitanju digitalno povezivanje. Neke kompanije su dalje ispred drugih, a to važi i za regione. Veće kompanije takođe mogu biti nespremne da koriste manje dobavljače sa manje kapitala za ulaganje u specijalizovane AI alate ili znanje o tome kako da ih koriste, a to znači da se šira demokratizacija baze snabdevanja zadržava.

Prema Neha Puri, fokus je usredsređen na to da alatke lako razumeju za operativne lidere koji nemaju iskustvo u korišćenju složene tehnologije. Provajderi tehnologije treba da rade sa kupcima koji mogu biti u različitim fazama u svom praktičnom znanju ili usvajanju digitalnih alata i da ih dovedu do potrebnog nivoa kako bi industrija imala koristi kao celina.

„Ključna činjenica je da se svi partneri povežu i da se popune praznine u informacijama“, kaže portparol VW-a, a to se odnosi i na svakodnevne operacije. „Pozivi moraju biti povezani sa nalozima za transport od dobavljača do naših transportnih partnera. Ovo takođe treba da se poklapa sa geopodacima iz kamiona da bi se znalo gde se nalazi svaki deo i koliki je ETA realan. To se takođe odnosi na našu praznu mrežu gde treba da imamo istu vidljivost.”

Povezivanje informacija iz svih delova proizvodnog procesa može dodati značajnu korist celom lancu vrednosti. VW već ima proizvode za „zatvaranje svih praznina u komunikaciji između različitih partnera u lancu snabdevanja“ i razvija dalje aplikacije za poboljšanje povezivanja, kao što je Rio za korišćenje jednog alata širom sveta.

Rio, digitalna podružnica Tratona, koja je ogranak VW grupe za komercijalna vozila, planira da podrži Volkswagen Grupu u operacijama digitalizacije. Ova saradnja ima za cilj da ostvari značajne uštede uz transparentnije i efikasnije procese.

Traton će uspostaviti osnovu za ove digitalne usluge za  Grupu sa logističkom platformom zasnovanom na oblaku koja je u razvoju od 2016. Rio je nezavisan od proizvođača i stoga može biti u svim brendovima kamiona. U ovom slučaju, oni će prilagoditi svoje usluge za Volkswagen Group Logistics, što će olakšati nabavku delova na lokacijama kako bi ulazna logistika i isporuka potpuno sastavljenih vozila bila efikasnija.

Alati kao što je VW predstojeći Digital View dizajnirani su za ovu specifičnu svrhu, naime, da poboljšaju upravljanje i transparentnost celokupne mreže.

Proizvođači originalne opreme i dobavljači su veoma svesni problema koji utiču na ulaznu logistiku i zabrinuti su za vidljivost, partnerstva, tehnološke neravnoteže, radnu snagu i nedostatak delova. Međutim, prepoznavanje problema ne znači nužno i njegovo rešenje. Bez sredstava ili podrške za razvoj i uvođenje digitalnih alata uvek će postojati rizik od prekida. Ako postoji jedna lekcija koja je naučena kroz poremećaj izazvan pandemijom, to je da je lanac snabdevanja jak onoliko koliko je jaka njegova najslabija karika.

izvor&foto: automotivelogistics

Pročitajte i...