Promena baterija u modernim automobilima nije za amatere

Automobili postaju sve pametniji i pametniji. Iako je ovo generalno dobra stvar, čineći puteve sigurnijim nego ikad, postoje naravno i neki nedostaci. Jedan od njih je da vozači više ne mogu sami zameniti akumulatore za automobile – moderni automobili zahtevaju profesionalca. Automobilske baterije bi trebalo menjati svakih nekoliko godina, čak i ako se dobro brinete o njima, kažu u udruženju automobila ADAC.

U današnje vreme najbolje je otići kod profesionalca. Sa modernim automobilima znati koja je 12-voltna starterska baterija prava i instalirati je po tom pitanju nije jednostavan zadatak. Elektronske komponente poput sistema pomoći u vozilu čine stvari složenim. Neki sistemi upravljanja baterijama čak zahtevaju da nova baterija bude obučena sa posebnom opremom. Štaviše, radio aparati, alarmni sistemi ili drugi sistemi mogli bi da izgube svoja podešavanja i moraće da se resetuju.

Zbog toga ADAC savetuje odlazak profesionalcu, osim ako niste najiskusniji mehaničar. Ako insistirate na tome da to radite sami, obavezno pažljivo pročitajte uputstvo za upotrebu – između ostalog i zato što ćete morati da znate određene informacije o vrsti, veličini i specifikacijama rezervne baterije kada ste u prodavnici.

izvor@foto: carsifu.my

Pročitajte i...