Proizvođači automobila kažu da nedostatak magnezijuma za sada nije problem

Evropski proizvođači automobila koji su potreseni zbog globalne nestašice čipova poslednjih dana požurili su da uvere akcionare da nedostatak magnezijuma za sada ne predstavlja rizik za njihove planove proizvodnje.

Međutim, dobavljači autodelova i industrijska udruženja upozoravaju da ako proizvodnja u Kini, koja čini 85% globalne ponude magnezijuma, uskoro ne ubrza, proizvođači automobila bi se mogli suočiti sa značajnim nedostatkom materijala.

Proizvođači automobila obično sami ne kupuju velike količine magnezijuma. Ali proizvođači delova koji snabdevaju proizvođače automobila ključnim komponentama se u velikoj meri oslanjaju na magnezijum, koji se može koristiti sam ili u kombinaciji sa aluminijumom za smanjenje težine automobila.

Olakšavanje vozila je posebno korisno za proširenje dometa vožnje električnih vozila, što je ključno za planove energetske tranzicije Evrope.

Nedostaci čipova su već produžili rokove isporuke novih automobila, ponekde i do godinu dana. Bez brzog oporavka kineskog izvoza magnezijuma ti redovi bi se mogli produžiti.

Auto kompanije Stellantis i BMW kažu da ne vide neposredan problem sa zalihama. Međutim, Volkswagen-ov šef nabavke ima drugačije mišljenje.

„Trenutno ne možemo da prognoziramo da li će nestašica magnezijuma, koja će se definitivno desiti prema planu, biti veća od nestašice poluprovodnika“, rekao je Murat Aksel iz Volkswagen-a.

Proizvodnja magnezijuma u ​​Kini je oko 50% normalnog nivoa, pošto su rastuće cene uglja i racionalizacija energije naveli topionice da prekinu ili zatvore rad.

Kina je dozvolila nekim proizvođačima magnezijuma da obnove proizvodnju, ali ne toliko da bi značajno ublažila nestašicu. Cene su se povukle sa rekordnih nivoa, ali su i dalje više nego dvostruko u odnosu na nivoe u januaru.

Nemački ZF, koji koristi magnezijum za menjače i volane, rekao je Rojtersu da traži nove izvore magnezijuma iz drugih zemalja, ali da je nadoknađivanje gubitka kineske ponude ograničeno s obzirom na veličinu njegovog tržišnog udela.

„To je zatišje pre oluje“, rekla je Tereza ​​Šad, portparol nemačkog metalskog udruženja WV Metalle.

izvor&foto: reuters.com

Pročitajte i...