Proizvođač kamiona Volvo beleži rast profita

Švedski AB Volvo u utorak je izjavio da je zabeležio profit veći od očekivanog uz pomoć velike potražnje za svojim kamionima, ali je upozorio na nastavak problema u lancu snabdevanja.

Globalni nedostatak komponenti kao što su poluprovodnici i nedostatak teretnih kapaciteta izvršili su pritisak na proizvođače kamiona nakon što su tržišta počela da se oporavljaju od pada potražnje izazvane pandemijom.

Proizvođač kamiona iz Geteborga rekao je da je kroz cene uspešno ublažio efekte poremećaja lanca snabdevanja i veće materijalne troškove, dodajući da je situacija sa komponentama i dalje nestabilna i nepredvidiva.

„Zbog toga ćemo i dalje imati poremećaje i zastoje kako u proizvodnji kamiona tako i u drugim delovima grupe“, rekao je izvršni direktor Volva Martin Lundstedt u izjavi.

Korigovani operativni profit proizvođača kamiona, građevinske opreme, autobusa i motora porastao je na 13,75 milijardi švedskih kruna (1,3 milijarde dolara) sa 9,73 milijarde pre godinu dana, nadmašivši 12,17 milijardi kruna koliko su analitičari predvideli u anketi Refinitiva.

Efekti valute imali su pozitivan uticaj od 2,77 milijardi kruna na godišnjem nivou u drugom kvartalu u kompaniji, koja se takmiči sa nemačkim Daimler Truck-om i Traton-om.

Volvo je saopštio da su narudžbine za svoje kamione, prodate pod brendovima kao što su Mak i Reno, kao i pod sopstvenim imenom, pale za 8% na godišnjem nivou u kvartalu. Zadržao je nepromenjene prognoze za evropsko i severnoameričko tržište kamiona.

Volvo je ranije ovog meseca saopštio da je počeo da otpušta deo svog ruskog osoblja i da smanjuje operacije, ali da nije doneo odluku da u potpunosti napusti zemlju.

U februaru je obustavila svu prodaju, usluge i proizvodnju u Rusiji, koja je prošle godine činila oko 3% neto prodaje grupe.

izvor&foto: reuters.com

Pročitajte i...