Prodaja e-vozila u 2020.godini – Evropa vs. Kina

U prvih sedam meseci ove godine u Zapadnoj Evropi prodato je više novih električnih i hibridnih automobila nego u Kini, najvećem svetskom tržištu električnih vozila. Izveštaj o evropskim električnim automobilima za prvih sedam meseci ove godine biće objavljen krajem ovog meseca, ali vrlo zanimljiv podatak već je stigao u javnost. Od januara do kraja jula 2020.godine, razdoblje koje je u velikoj meri obeleženo pandemijom koronavirusa, prodaja elektrifikovanih automobila (100% električni i priključni hibridi) u Zapadnoj Evropi nadmašila je one u Kini.

Kina je najveće svetsko tržište električnih vozila, ali podsticaji za elektrifikaciju saobraćaja u Evropi gurnuli su ovaj segment na Stari kontinent. Podaci uzeti u obzir u ovom izveštaju govore o prodaji novih električnih i plug-in hibridnih vozila u tzv. „Staroj Evropi“, članice EU pre proširenja 2004. godine, a dodatno uključuju Norvešku, Švajcarsku i Island. Preko pola miliona takvih vozila prodato je na tom području od početka godine.

Gledajući tip, Evropljani su ove godine kupili oko 269.000 električnih vozila sa akumulatorima i 231.000 priključnih hibrida. Juli je bio rekordan u Evropi, samo je tokom tog meseca prodato preko 53.000 vozila sa akumulatorima, dok su priključni hibridi prvi put nadmašili tu cifru. Zbog toga je zajedno od početka godine u Evropi registrovano oko 14.000 e-vozila više nego u Kini.

Podatke je objavio berlinski analitičar Matthias Schmidt na svojoj web stranici i predvideo da bi prodaja e-vozila u Evropi ove godine mogla prvi put premašiti milion primeraka.

izvor: bug.hr

foto: schmidtmatthias.de