Problemi Supply Chain-a u šarenom svetu igračaka

Na vrhuncu praznične sezone, negde krajem 2021. godine, prisutna je bila velika zabrinutost da popularne dečije igračke možda neće na vreme stići do svojih krajnjih malih potrošača.

Ko bi rekao da u šarenom svetu dečijih igračaka postoje bilo kakvi problemi. Sa jedne strane dečije radosti zbog dugo očekivane igračke za praznik, a sa druge strane koglomerati, špediteri, kontejneri, brodovi, kamioni, avioni, i ko zna još koliko ljudi umešanih u još šareniji svet poznat kao lanac snabdevanja, koji se trude da te igračke stignu na vreme.

U idealnom scenariju, kada u krajnjoj računici, cene prevoza opravdaju rokove isporuke, i vuci su siti i ovce na broju. I dečijoj sreći nema kraja. Međutim, kada se u celu priču umeša neželjeni gost, pa se u čitavom ovam ciklusu snabdevanja pojavi kvar, poput, na primer, dužeg vremena transporta od planiranog, onda strepnje iz uvodnog pasusa članka mogu biti opravdane.

Ovaj problem u najavi je uglavnom izbegnut, ali i pored toga Hasbro, američki multinacionalni gigant, koji je odgovoran za neke od najpopularnijih igračaka među mališania poput Transformersa, Moćnih rendžera ili My Liitle Ponija, upozorava da bi kontinuirani poremećaji u lancu snabdevanja mogli predstavljati problem u budućem periodu.

U četvrtom prošlogodišnjem kvartalu, poznati proizvođač igračaka je otkrio pojedine detalje koji se tiču problema sa cenama isporuke i samog prenosa robe. Kako se navodi iz Hasbro-a, tada je trebalo  tri puta duže vreme od uobičajenog da igračke u tranzitu iz Kine stignu do prodavaca. Kompanija očekuje više „izazova sa troškovima transporta i ulaznih troškova u većem delu ove tekuće godine“.

Kao rezultat toga, Hasbro će povećati cene u drugom kvartalu u pokušaju da nadoknadi povećane troškove isporuke. Hasbroove akcije su pale za više od 10 odsto ove godine jer su investitori zabrinuti zbog toga što će kompanija izgubiti prava na franšize Disney Princess i Frozen u odnosu na konkurentski Mattel, koji će ponovo početi da prodaje te igračke 2023. godine.

Srećom, pa deca ne vide sve ove probleme. A i problemi tu da bi se rešavali.

*foto: unsplash.com

Pročitajte i...