Primeri razvoja upotrebe dronova u EU

U Evropi se nezavisno razvijaju različita rešenja za upotrebu bespilotnih letelica, kako za kompanije, tako i za javni sektor, npr. za hitnu medicinsku pomoć. U Nemačkoj su dronovi uspostavili vezu između dve fabrike već 2019.

Dve fabrike su udaljene 700 metara. Odvojeni su zakrčenim putevima i visokim zgradama. Za transport pošiljaka između fabrika drumom je potrebno 15 minuta, dok bespilotnim letelicama od 9 kg treba samo 5 minuta. Dron može nositi do 2 kg tereta, što je u skladu sa zahtevima naručioca iz automobilske industrije. Kako izveštava Inside Unamnned Sistems, ovaj način isporuke pošiljaka tereta smanjio je troškove isporuke za 20 odsto. Ograničenje isporuke je i dalje potrebno vidno polje pilota.

Predviđeno je i korišćenje dronova za snabdevanje brodova rezervnim delovima. Jedan od prvih koji je razvio takav sistem bio je u holandskoj luci Roterdam, prošlog maja. Pilot test će biti uvod u razvoj upravljanja vazdušnim prostorom iznad luke. Osim isporuke robe na brodove, očekuje se da će luka razviti i druge moguće usluge za upotrebu bespilotnih letelica (sigurnost, nadzor itd.), Čiji se ubrzani razvoj očekuje korišćenjem naprednijih tehnologija kada upravljanje više neće biti potrebno.

Takođe u Holandiji razvijena je upotreba dronova za medicinsku negu na daljinu. Krajem prošle godine uspostavljena je veza između bolnica Isala Diaconessenhuis Meppel i Isala Ziekenhuis, koje su udaljene 15 km. Transport dronom namenjen je za brzu isporuku ili razmenu lekova, krvi i vremenski osetljivih uzoraka. Normalna isporuka drumom zahteva 23 minuta, uz veoma miran saobraćaj. Dostava dronom traje 15 do 20 minuta. Brzina drona je do 75 km/h, što stvara veoma nizak nivo buke pri kretanju. Trasa leta je unapred određena i prolazi kroz nenaseljeno područje, u skladu sa važećim propisima.

Upotreba dronova u medicinske svrhe razvijena je i u Švedskoj. Za dronove se kaže da se koriste u isporuci defibrilatora za reanimaciju osoba sa srčanim zastojem. Kada se pozove hitni broj 112, započinje redovna procedura otpreme spasilačke jedinice, a istovremeno se otprema i dron sa defibrilatorom. Po dolasku na prijavljenu lokaciju, dron ostaje na visini od 30 m i spušta defibrilator. Ovo ne ugrožava ljude prisutne na mestu nesreće, jer dronu nije potreban proces spuštanja za isporuku.

izvor&foto: etransporti.si

Pročitajte i...