Preko hiljadu kilometara sa jednim punjenjem tečnog vodonika

Daimler Truck je uspešno pokazao da tehnologija vodoničnih gorivnih ćelija može biti pravo rešenje za dekarbonizaciju fleksibilnog i zahtevnog drumskog transporta na duge relacije.

Prototip Mercedes-Benz GenH2 kamiona koji je odobren za javni put završio je #HidrogenRecordRun Daimler Truck-a koji pokriva 1.047 km pređene udaljenosti sa jednim punjenjem tečnog vodonika.

Pokreće ga sistem gorivnih ćelija koji je fokusiran na ćelije i opremljen sistemom rezervoara za gorivo sa tečnim vodonikom, vožnja je počela u ponedeljak 25. septembra popodne u korisničkom centru Mercedes-Benz kamiona u Vert am Rajnu i završila se u utorak ujutro 26. septembra u glavnom gradu Nemačke Berlinu.

Kamion je završio vožnju pod punim opterećenjem i bruto kombinovanom težinom vozila od 40 tona u stvarnim uslovima, bez emisije CO2 tokom kompletne vožnje. Rekordni pogon sa zatvorenim rezervoarima i kontrolisanom kilometražom nezavisno je potvrđen inspekcijskim dokumentom TÜV Rheinland.

Može se reći da sama vožnja označava prekretnicu u transformaciji i dekarbonizaciji transportnog sektora – zahvaljujući novim tehnologijama. Putovanje kamiona GenH2 od Rajne-Palatinata do Berlina čini ovo opipljivim.

Nakon uspešne rekordne vožnje, Andreas Gorbah, član upravnog odbora Daimler Truck AG, šef tehnologije kamiona, prevezao je kamion preko ciljne linije u Ministergarten u Berlinu: „Da bismo dekarbonizirali transport, potrebni su nam i akumulatorski i električni tehnologije pogona na vodonik. Slatko mesto za kamione sa gorivnim ćelijama leži u fleksibilnim i zahtevnim zadacima transporta na duge relacije. Prešavši cifru od 1.000 kilometara jednim punjenjem, sada smo impresivno pokazali: vodonik u kamionima je sve samo ne vrući vazduh, a mi veoma dobro napredujemo na putu ka serijskoj proizvodnji. U isto vreme, naš današnji rekord je podsetnik da dekarbonizacija transporta zahteva još dva faktora pored pravih pogonskih tehnologija: infrastrukturu zelene energije i konkurentne troškove u poređenju sa konvencionalnim vozilima.”

Uoči trke, Mercedes-Benz GenH2 kamion je bio napajan tečnim vodonikom na Daimler Truck-ovoj benzinskoj stanici u razvojnom i testnom centru kompanije u Vertu. Vodonik koji isporučuje Air Liquide je obnovljivog porekla, jer je proizveden od biometana sa garancijama porekla. Tokom procesa punjenja gorivom, kriogeni tečni vodonik na minus 253 stepena Celzijusa punjen je u dva rezervoara od 40 kg postavljena sa obe strane šasije kamiona. Zahvaljujući posebno dobroj izolaciji rezervoara u vozilu, vodonik se može održavati na temperaturi dovoljno dugo bez aktivnog hlađenja. Oba rezervoara su zapečaćena pre početka #HidrogenRecordRun od strane TÜV Rheinlanda.

Daimler Truck preferira tečni vodonik u razvoju pogona na bazi vodonika. U ovom agregatnom stanju nosilac energije ima znatno veću gustinu energije u odnosu na zapreminu u poređenju sa gasovitim vodonikom. Kao rezultat toga, može se preneti više vodonika, što značajno povećava domet i omogućava uporedive performanse vozila sa onima konvencionalnog dizel kamiona.

izvor&foto: media.daimlertruck.com

Pročitajte i...