Prekidi u snabdevanju uzrokuju pad nemačkih industrijskih porudžbina

Nemačke industrijske porudžbine su se neočekivano smanjile u aprilu usled pada domaće tražnje, jer su poremećaji u lancu snabdevanja sputavali proizvođače u najvećoj evropskoj ekonomiji. Porudžbine za industrijsku robu pale su za 0,2% u takoreći vansezonskim uslovima, što je prvi pad ove godine nakon tri uzastopna povećanja.

Nemačka ekonomija se u prvom kvartalu smanjila za 1,8%, jer su ograničenja zaključavanja koja su bila na snazi od novembra prigušila potrošnju domaćinstava, a nestašica sirovina stvorila je uska grla u proizvodnji. Ekonomija je pandemiju izdržala mnogo bolje od susednih zemalja poput Francuske ili Italije.

Carsten Brzeski, globalni šef makro kompanije ING, povezao je pad narudžbi sa prekidima u lancu snabdevanja koji su pogoršani blokadom Sueckog kanala početkom aprila. „Nakon vrlo razočaravajućeg početka drugog kvartala, kada je prodaja na malo pala za 5,5% na mesečnom nivou u aprilu, druga tačka podataka za kvartal sugeriše da je očekivani oporavak nemačke ekonomije sporiji od očekivanog.“

*izvor: allthingssupplychain.com; foto: pixabay.com