Predstavljen BMW CE 04 e-skuter sa dometom od 130 km

BMW Motorrad ima novi električni skuter. I zove se CE 04. Urbani skuter je već dugo najavljivan a cena mu se kreće od 11.990 €.

Sa maksimalnom snagom od 31kW(42 ks), CE 04 ima snažan motor i obećava izvanredno zadovoljstvo u vožnji. Za klasični „start“ od 0 do 50 km/h potrebno mu je samo 2,6 sekundi. Čak i u klasi vozila L3e-A1 sa smanjenom izlaznom snagom, dostupna je pogonska snaga od 23 kW (31 ks). Maksimalna brzina obe verzije je 120 km/h – za brz napredak ne samo u gradu, već i na glavnim putevima i deonicama autoputa.

CE 04 ima dovoljno kapaciteta ćelijske baterije od 8,9 kWh, pružajući domet od oko 130 km (verzija sa smanjenom izlaznom snagom: 100 km). To omogućava svakodnevnu vožnju, u urbanom okruženju i za manje zabavne ture nakon posla ili vikendom – bez brige o dometu.

CE 04 ima elektromotor sa trajnim magnetima postavljen u okvir između baterije i zadnjeg točka, kao što se koristi u sličnom obliku u BMW automobilima kao što je 225xe Active Tourer.

BMW Motorrad je sproveo opsežne testove vožnje pružajući vozaču udobnost na visokom nivou.

Litijum-jonska baterija se puni pomoću integrisanog uređaja za punjenje u običnoj kućnoj utičnici ili na javnoj stanici za punjenje.

Kada se baterija potpuno isprazni, idealno vreme punjenja je 4 sata i 20 minuta. Sa brzim punjačem koji je dostupan kao opcionalni dodatak snage do 6,9 kW (2,3 kW je standardni nivo), vreme punjenja se smanjuje na samo 1 sat i 40 minuta kada je baterija potpuno prazna.

Ako je nivo napunjenosti baterije samo 20 procenata, a baterija je napunjena na 80 procenata, vreme punjenja se opcionim brzim punjačem smanjuje na samo 45 minuta. U zavisnosti od tržišta, standardni CE kabl za punjenje kapaciteta 2,3 kW standardno dolazi sa CE 04.

Kabl za punjenje u režimu 3 potreban je za brzo punjenje kod kuće ili na javnoj stanici za punjenje. Na isti način kao i kod automobila BMW, rešenja za punjenje BMW-a su dostupna i za CE 04 – za maksimalnu fleksibilnost zasnovanu na brojnim prilagođenim programima za punjenje kod kuće, na putu i ​​na poslu.

Električni skuter je dostupan sa sistemom kontrole vuče, uporediv sa automatskom kontrolom stabilnosti (ASC) kod BMW motocikala sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. ASC ograničava obrtni moment motora u odnosu na proklizavanje zadnjih točkova. Dinamična kontrola proklizavanja (DTC), dostupna kao opcioni dodatak, pruža još veću sigurnost u vožnji. DTC omogućava još sigurnije ubrzanje.

CE 04 ima tri načina vožnje, naime „ECO“, „Rain“ i „Road“, kao standard. Dodatni „Dinamični“ režim vožnje dostupan je i kao opcija fabrike, omogućavajući skuteru da ubrzava još bržim tempom.

Prednjim točkom se upravlja pomoću teleskopske vilice prečnika klizača od 35 mm. Upravljanje zadnjim točkom sastoji se od jednostrane ljuljaške. Na zadnjem delu vešanje i prigušivanje izvode direktno kontrolisani, potpuno pokriveni opružni nosač. CE 04 je opremljen velikim gumama, sa 120/70 R15 67H napred i 160/60 R15 56H pozadi.

Spreda, dvostruka disk-kočnica obezbeđuje sigurno usporavanje, potpomognuto sistemom sa jednim diskom pozadi. ABS Pro, dostupan kao opcionalni dodatak, ide još dalje: Pomoću senzora, ABS Pro  kontroliše kočenje u krivinama, pružajući tako najveću moguću sigurnost.

CE 04 se standardno isporučuje sa 10,25-inčnim TFT ekranom u boji sa integrisanom navigacijom po mapi i povezivanjem. Po prvi put novi 10,25-inčni ekran u boji omogućava prikaz navigacione mape u instrument tabli, tako da nije potreban dodatni prikaz.

Svetleće jedinice na CE 04 zasnovane su na LED tehnologiji. Uključuju prednju svetlost za duga i kratka svetla. Pored zadnjeg svetla koje poseduje LED tehnologiju, tu su i LED pokazivači pravca. Indikatorske lampe takođe koriste LED tehnologiju.

Još veću sigurnost noću nudi prilagodljivo svetlo za osvetljenje Headlight Pro, dostupno kao opcija fabrike. Ovde vozač ima koristi od daljeg poboljšanog osvetljenja puta u zavojima radi još sigurnije vožnje noću. Posebne funkcije osvetljenja poput „Dobrodošli“ i „Zbogom“ takođe su dostupne kao opcije fabrike.

izvor&foto: carsifu.my

Pročitajte i...