Predstavljamo: Mercedes eActros 600

Novi električni Mercedes postavlja nove standarde kako u izgledu tako i u tehnologiji pogona. Veo za Mercedesov novi električni top model podignut je u utorak ujutro u Break Autohofu – južno od Hamburga.

Na velikom događaju javnost je prvi put videla dugo očekivanu novinu, koja postavlja nove standarde za akumulatorske električne kamione sa dometom od najmanje 500 km.

Najčistiji izgled ikada

I kakav je prizor dočekao publiku na velikoj manifestaciji u Hamburgu. Mercedes-Benz eActros 600 ima spoljašnji izgled koji se čini čistijim, modernijim i aerodinamičnim nego ikada u Mercedesovom asortimanu.

Kapacitet baterije od više od 600 kWh – otuda i oznaka tipa 600 – i novorazvijena električna pogonska osovina (razvijena u kompaniji) omogućavaju e-kamionu da vozi više od 500 km bez punjenja na putu.

Spreman za munje i punjenje megavata

Standardno, eActros 600 je spreman za fleš punjenje prema CCS standardu do 400 kW, a kasnije će biti moguće i punjenje megavata (MCS) do 1 MW (1.000 kW). Kao kupac, prilikom naručivanja kamiona, možete se odlučiti da eActros 600 bude pripremljen za punjenje megavata.

Sa punjenjem od megavata, eActros 600 se može napuniti od 20 do 80 procenata kapaciteta baterije za približno 30 minuta.

621 kWh u LFP baterijama

U eActros 600 su ugrađene tri baterije sa po 207 kWh, odnosno ukupno 621 kWh kapaciteta. Ćelije akumulatora su tipa litijum-gvožđe-fospat (LFP), što je tehnologija na koju se Mercedes kladi u budućnosti za svoje kamionske baterije.

Baterije takođe mogu da sakupljaju energiju tokom vožnje i na taj način povećavaju domet, posebno sa predviđanjem i štedljivim stilom vožnje. Vozač može da izabere pet različitih stilova vožnje, gde je vožnja sa jednom pedalom definitivno najštedljivija (posebno za upotrebu u većim gradovima).

Nova e-osovina sa motorima i menjačem

Mercedes-Benz je razvio novu električnu osovinu od 800 volti sa dva elektromotora i 4-brzinskim menjačem razvijenim posebno za teške transporte na velike udaljenosti. Električni motori generišu kontinuiranu snagu od 400 kW (544 KS) i vršnu snagu od 600 kW (805 KS).

eActros 600 takođe ima dobro poznati sistem prediktivne promene stepena prenosa Predictive Powertrain Control (PPC), posebno prilagođen za električni pogon.

Kamion takođe ima Multimedia Cockpit Interactive 2 kao standard, gde se vozač stalno ažurira sa kapacitetom baterije, preostalim dometom i trenutnom potrošnjom energije tokom vožnje.

Nova kabina

Senzacionalan novi dizajn kabine eActros 600 karakteriše optimizovana aerodinamika. Prednji deo je potpuno zatvoren i zaobljen, i branik i paneli ispod, bočna vrata, A-stubovi i dodatni krovni spojler koji je novo razvijen za smanjenje otpora vazduha. Prednji deo je produžen za 80 milimetara da bi se postigao poseban, aerodinamičan oblik.

Kabina takođe ima nove aluminijumske stepenice, kao i LED farove i LED svetlosni snop. Mercedes predstavlja novu kabinu pod imenom “ProCabin”.

PTO

Mercedes-Benz Trucks je razvio dva tipa priključnog vratila za eActros 600. Elektromehanički priključni pogon omogućava, na primer, pogon hidrauličke ili mehaničke opreme kao što su kiperi, podovi ili prikolice silosa.

Drugo rešenje je čisto električni DC ili AC izvod snage, posebno za, na primer, kamione-hladnjače ili prikolice-hladnjače. U zavisnosti od verzije, izvod snage može da podnese snagu od 22 do 90 kW.

Veštački zvuk

eActros 600 je sam po sebi veoma tih, ali da bi zaštitio meke učesnike u saobraćaju, automobil je opremljen sistemom akustičnog upozorenja (AVAS), što je takođe zakonski uslov. U zavisnosti od trenutne vožnje automobila, reprodukovaće određene zvuke kada vozite pravo napred ili unazad. Nivo zvuka će takođe zavisiti od trenutne brzine i ubrzanja.

eActros 600 je, naravno, opremljen Mercedesovim opsežnim paketima bezbednosti i pomoći, uključujući Active Brake Assist 6 i Active Drive Assist 3, koje poznajemo od Actrosa u dizel verziji – a nekoliko sistema je već izgrađeno na poznatoj tehnologiji.

Cena…

eActros 600 će biti znatno skuplji od uporedivog dizel kamiona. Sam Mercedes navodi da će nabavna cena biti negde između 2 i 2,5 puta veća za eActros 600.

Sam Mercedes ističe zemlje kao što su Francuska i Nemačka, gde niske cene električne energije i planirane takse na kamione zasnovane na CO2 čine realnim da eActros 600 nakon cca. pet godina ili 600.000 km u radu biće isplativije u radu od dizel kamiona.

Šta je sa klimom?

Proračun klime za eActros 600 u velikoj meri zavisi od održivosti snage koja se koristi za vožnju kamiona. Prema proračunima iz Mercedesa, eActros će smanjiti emisiju CO2 za 40 procenata tokom celog životnog ciklusa koji se sastoji od 10 godina rada za približno 1,2 miliona pređenih kilometara – na osnovu prosečne evropske „električne mešavine“.

Ova kalkulacija takođe uključuje proizvodnju kamiona, uključujući i baterije. Ako je u pitanju zelena struja iz obnovljivih izvora, ušteda CO2 biće čak 80 odsto.

Rame uz rame sa dizelom

eActros 600 će se proizvoditi na postojećoj traci u najvećoj Mercedesovoj fabrici kamiona u Vertu. Električni kamioni će se kretati kroz proizvodnu traku rame uz rame sa dizel modelima.

Električne komponente pogona dolaze iz Mercedesovih fabrika u Manhajmu, Gagenauu i Kaselu i biće ugrađene u kamione na montažnoj traci u Vertu – uključujući osovinu, baterije i električnu kontrolnu kutiju.

Prodaja eActros 600 počinje već ove godine. Očekuje se da će serija modela krenuti u proizvodnju krajem 2024.

eActros 600 je trenutno dizajniran za ukupnu težinu do 44 tone. Sa standardnom prikolicom, eActros 600 daje nosivost od pribl. 22 tone u EU.

izvor&foto: lastbilmagasinet.dk

Pročitajte i...