Pravi korak ka održivom razvoju: Preduzeće “Feman” iz Jagodine predstavilo prvi domaći punjač za električna vozila

Poznata srpska fabrika “Feman” iz Jagodine, čija se prodajna mreža prostire na pet kontinenata, svojim novim proizvodom nastavlja višegodišnje uspešno poslovanje. Novi proizvod, punjač za električna vozila, još jedan je u nizu proizvoda ovog uspešnog preduzeća, kojim opravdava svoju poslovnu devizu “Kvalitet pre svega”. Reč je o samostojećem punjaču, “Feman stanici” za brzo punjenje električnih automobila, uključujući i vozila napredne generacije, koji nudi vlasnicima električnih vozila mogućnost da svoj automobil napune sigurno i brzo.Tipični eketrični automobil sa baterijom 24kWh može se napuniti do 80% kapaciteta za najviše 20 minuta.

Ovo je prvi domaći univerzalni punjač za elektrovozila i automobile, softerski prilagođen domaćoj elektro mreži, za čiju izradu je bilo potrebno skoro tri godine. Sa tehničkim rešenjem, koje omogućava punjenje električnih vozila koristeći i DC i AC način punjenja, ovaj punjač je prilagođen za američke, evropske i japanske standarde. Sve to omogućavaju tri tipa utičnica, i to: CCS i ChAdeMO za DC i AC type 2 konektor.

Samostojeća stanica je teška 270 kg, poseduje module koji isporučuju energiju za punjenje 3x20kW (ili 2x30kWh), kao i Touch Screen LED ekran od 7 inča, odnosno LCD ekran sa 3 LED sijalice u boji. Integracija sa nekoliko rešenja za platne i fakturne račune omogućava lako i sigurno plaćanje putem platnih terminala i RFID kartice.

Sa prihvatljivom tržišnom cenom i dobijenim potrebnim atestima i sertifikatima, ovaj domaći proizvod fabrike “Feman” iz Jagodine, konkurentan je kako na domaćem tako i na inostranom tržištu. Prvenstveno je namenjen za obezbeđivanje standardne saobraćajne infrastrukture električnih vozila kao punjačke stanice na autoputevima, taksi stanica sa elektro automobilima, za infrastrukturu komunalnih specijalnih elektro vozila, parking servise, javne garaže, hotele i slično. Preduzeće “Feman” je ove godine dobilo posebno priznanje “za osvajanje proizvodnje univerzalnog punjača za elektro vozila i električne automobile”, u okviru tradicionalne akcije “Eko Automobil godine u Srbiji”. To predstavlja potvrdu rada i napora ovog uspešnog preduzeća, koje posluje u korak sa ciljevima održivog razvoja i ovakvim proizvodom doprinosi razvoju i unapređenju životne sredine i očuvanju prirodnih resursa.

foto: Feman Jagodina

Pročitajte i...