Povećana tražnja za robotima od strane severnoameričkih kompanija

Severnoameričke kompanije su kupile rekordan broj robota u prvoj polovini ove godine, dok su se borile da održe fabrike i skladišta u redovnom režimu, suočenih sa izuzetno skučenim tržištem rada i rastućim troškovima kompenzacije.

Kompanije su naručile rekordnih 12.305 mašina u drugom kvartalu, vrednosti od 585 miliona dolara, što je 25 odsto više kupljenih jedinica nego u istom periodu prošle godine, prema podacima koje je prikupila industrijska grupa Udruženje za unapređenje automatizacije. U kombinaciji sa snažnim prvim kvartalom, tržište robotike u Severnoj Americi zabeležilo je najbolju prvu polovinu neke godine ikada, saopštila je grupa.

Podsticaji za kompanije u angažovanju radne snage, a koje su ujedno pojačane robotima, očigledni su na trenutnom zategnutom tržištu rada. Sa skoro dva otvorena radna mesta za svakog nezaposlenog radnika, poslodavci licitiraju platama: Ukupni troškovi rada u SAD – koji pokrivaju plate i beneficije – porasli su 5,1 odsto na godišnjem nivou u drugom tromesečju, najviše od kada je Ministarstvo rada počelo da ih prati 2001. godine.

*izvor: logisticsviewpoints.com; foto: unsplash.com

Pročitajte i...