Potražnja za IMP platformom u luci Hamburga raste

Softverska kuća Dakosy registruje sve veću potražnju za Import Message Platform-om (IMP) od strane špeditera koji žele da efikasnije kontrolišu svoj uvoz preko luke Hamburg.

„Povećano interesovanje pripisujemo činjenici da stalna kašnjenja brodova izuzetno otežavaju planiranje uvoznih kontejnera. Istraživanja pokazuju da špediteri žele više da iskoriste svoje digitalne mogućnosti“, objašnjava Diter Spark, izvršni direktor hamburške IT softverske kuće Dakosy. Transparentnost u logističkom lancu i predviđanje procesa, kao što su carinske procedure, postaju sve važniji u uslovima kašnjenja u lancu snabdevanja i čine kontejnere predvidljivijim i još bržim. U luci Hamburg, ove mogućnosti se sve više koriste preko IMP-a.

Pošiljaoci sve više očekuju svakodnevna ažuriranja

Sebastian Magdeburg, šef pomorskog transporta u Nemačkoj u kompaniji Hellmann Worldwide Logistics, potvrđuje trend ka većoj transparentnosti: „Industrijske i komercijalne kompanije sve više očekuju da dobijaju ažuriranja svaka 24 sata o dolasku odgovarajućeg broda: učešćem u IMP-u promene u dolascima brodova za naše klijente se skoro uživo ažuriraju i na taj način ispunjavamo ove zahteve za luku Hamburg.” Ovo je jedan od razloga zašto se skoro svi kontejneri koje Hellmann uvozi preko morske luke Hamburg obrađuju preko IMP platforme. Kroz blisku saradnju sa HVCC-om, Hamburškim centrom za koordinaciju plovila, koji je odgovoran za koordinaciju brodova oko dolaska i odlaska u luku Hamburg, DAKOSY dobija informacije o statusu o svim pozivima brodova u luci Hamburg. HVCC ima brodove „na ekranu“ čim stignu u Evropu i kontinuirano usavršava informacije dok ne stignu u luku. HVCC, u saradnji sa Lučkom upravom Hamburga (HPA), kreira saobraćajnu situaciju za naredna četiri dana unapred iz mnogih izvora podataka. Spark je uveren da DAKOSY dobija najbolje moguće prognoze za skoro sve relevantne brodove sa HVCC informacijama. Predviđanje procesa uvoza pre nego što roba stigne u luku Hamburg trenutno je veoma popularna funkcija IMP platforme.

Ušteda vremena do pola dana kroz pretprocese

Magdeburg daje primer praktične koristi: „Istovarene i automatski deklarisane kontejnere može direktno preuzeti vozač kamiona.” Ovo je posebno interesantno za kontejnere koji sadrže zbirni teret. Vozač kamiona može da vozi oko ovih kontejnera do Hellmann skladišta tokom noći. Na početku smene sve je spremno za dekonsolidaciju. Ako bi se proces pokrenuo samo ručno sledećeg dana tokom radnog vremena, kontejneri ne bi bili spremni za istovar najranije u podne, prema Helmannovom iskustvu. Import Message platforma je deo lučkog komunikacionog sistema, na koji je povezano više od 2.500 kompanija iz lučke privrede, logistike, industrije i trgovine, i jedan je od najnaprednijih lučkih IT sistema u svetu. Zato što u Hamburgu mnogi učesnici zajedno plaćaju u kolaborativni IMP sistem, u vidu podataka: prevoznici, špediteri, pružaoci usluga terminala i drugi učesnici u luci. Više od 100 informacija o statusu zahvaćenog kontejnera izlazi kao povrat podataka.

izvor&foto: verkehrsrundschau

Pročitajte i...