Potpuno električni terminalni tegljač prolazi svoj praktični test

Kompanija za špediciju i logistiku, Duvenbeck, čini još jedan korak ka prelasku svog voznog parka na vozila sa niskim emisijama.

Kompanija je testirala potpuno električni terminalni tegljač u Rastattu u julu ove godine. Korišćen je za premeštanje nepovezanih (polu)prikolica na mestu fabrike proizvođača vozila.

„Terminalni tegljač holandskog proizvođača Terberg završio je svoje prve operacije u svakodnevnom radu bez ikakvih problema“, kaže Volker Murb, direktor ogranka Duvenbeck u Rastattu, sumirajući rezultate. „Performanse elektromotora ni na koji način nisu inferiorne u odnosu na dizel motor. Lako je bilo moguće završiti jednodnevnu smenu bez potrebe za dopunom baterije.”

Duvenbeck upravlja prikolicama za kupce koji posluju u automobilskoj industriji. Ovo uključuje veliki parking prostor gde se stavljaju na raspolaganje kamionske prikolice i izmenljiva karoserija, koja su puna isporučenih komponenti, tako da se mogu odvesti do relevantnih mesta istovara u fabrici. Duvenbeck u tu svrhu koristi takozvana ručna vozila i upravlja ih deset u Rastattu. Duvenbeck tamo obavlja nekoliko stotina rukovodećih pokreta svakog dana. Testiranje električne varijante bez emisija čini deo odgovora kompanije na sve veće pozive kupaca u automobilskoj industriji na održivost.

Duvenbeck i kupac će sada ispitati da li test treba pretvoriti u dugoročnu fazu u trajanju od godinu dana. Kompanija je do sada koristila tegljače sa pogonom na dizel motor za kretanje prikolica. Kapacitet baterije električne varijante Terberg IT203-EV, koja je testirana, iznosi 150 kilovat sati (kWh), a jedinica je otprilike dva i po puta skuplja od dizel verzije. Takođe je neophodno imati odgovarajuću infrastrukturu za punjenje. Sve u svemu, svaki prelazak na terminalne tegljače sa električnim pogonom zahtevao bi značajna dodatna ulaganja.

Duvenbeck radi u poslovanju za upravljanje prikolicama u Rastattu više od 25 godina. Njegove usluge uključuju koordinaciju i zakazivanje ulaznih i odlaznih kamionskih prikolica i izmenljivih karoserija, kao i otvaranje, zatvaranje i stavljanje na raspolaganje prikolica, u zavisnosti od potreba proizvođača vozila i proizvodnih procedura; Duvenbeck je takođe odgovoran za osiguranje tereta. Duvenbekova kompletna flota uključuje 1.500 zglobnih jedinica, koje se sastoje od tegljača i prikolica, 3.500 prikolica i 1.000 izmenljivih karoserija.

izvor&foto: industryeurope.com

Pročitajte i...