Porast kontejnerskog saobraćaja i oporavak globalne ekonomije

Kako se ekonomije nastavljaju oporavljati, očekuje se da će globalna trgovina kontejnerima ove godine porasti za 5,8%, prema prognozi Alphaliner-a.

Nedavno je MMF revidirao svoju globalnu prognozu rasta BDP-a za ovu godinu na 6%, što sugeriše da je količina kontejnera postavljena za praćenje ekonomskog rasta.

Međutim, analiza Alphaliner-a sugeriše da će se zapravo dogoditi upravo suprotno, a „dugoročni trend pokazuje kontinuirani pad multiplikatora rasta teu-BDP-a, povezujući kontejnerski promet sa globalnim ekonomskim rastom“.

Objašnjava se da se devedesetih godina 20. veka multiplikator teu-BDP kretao oko 3.4 i počeo da opada na prelazu vekova

2000. BDP je porastao za oko 5%, dok je zapremina kontejnera porasla za 12.5%.

Od tada do globalne finansijske krize 2008. godine, multiplikator je u proseku iznosio 2,6, a zatim je dalje padao, na 1,4, između 2010. i 2019. godine.

Od 2015. godine, četiri pojedinačne godine pale su ispod 1x, situacija koja se može ponoviti 2021. godine.

Čini se da podaci odražavaju veće napore protekcionizma širom sveta i pad ukupne globalne prekogranične trgovine i uklanjaju ono što je nekada bilo ključni pokazatelj za ovu industriju.

Prema Drevri-u, globalni protok kontejnerskih luka opao je prošle godine za 1%, sa 793 miliona teu u lukama širom sveta – što je u obimu predstavljalo pad od 9 miliona teu u 2019. U međuvremenu, globalni BDP se smanjio za 3,3% u 2020. godini.

Međutim, Alphaliner je upozorio da prognoze trgovine treba uzimati sa „pozamašnom prstohvatom soli“.

Objašnjeno je: „Predviđanja protoka za ovu godinu podložna su velikoj neizvesnosti zbog nesigurnosti vakcina, dok bi uticaj velike potražnje potrošača mogao da bude suzbijen nestašicom tonaže.“

Na primer, uprkos porastu globalne potražnje za kontejnerima, nedavni rezultati Hapag-Lloid-a u prvom kvartalu pokazali su međugodišnji pad od 2,6% na 3 miliona teu, što je uglavnom pripisalo nedostatku kapaciteta u pogledu brodova i kontejnera , kao kao i zagušenja luka.

izvor@foto: theloadstar.com