Pop-up ili mikro fulfillment?

Sa pandemijom koja izaziva poremećenje ponude i pomeranje ka e-trgovini, fulfillment je važniji za krajnji rezultat nego ikada ranije.

Tradicionalni obrasci kupovine kupaca već su se menjali 2019. godine, sa snažnim trendom udaljavanja od obične kupovine ka elektronskoj trgovini. Pandemija je ovo ubrzala do neverovatnog stepena.

Industrija je takođe videla odmak od pristupa višekanalnoj maloprodajnoj strategiji ka višekanalnom – besprekornu integraciju iskustva kupovine na svim kanalima. Naravno, pandemija je takođe izazvala dosta poremećaja u snabdevanju.

Sa tako brzim promenama, pored tolikih izazova, jedna oblast na koju su trgovci morali da pažljivo pogledaju je njihova strategija oko fullfilment-a ili ispunjenja.

Nedavno istraživanje američkog softverskog konsultanta, Blue Yonder, analiziralo je odgovore 300 viših rukovodilaca logistike i ispunjavanja poslova u maloprodaji i industriji e-trgovine.

U rezultirajućem izveštaju, pod nazivom Budućnost ispunjenja(The Future of Fulfillment), Blue Yonder je otkrio da je 2021. godine više od polovine uobičajenog broja prodavaca planiralo da u potpunosti automatizuje svoje operacije ispunjenja, kako bi poboljšalo korisničko iskustvo.

Izveštaj je izvestio da su trgovci u apotekama, zdravstvenim i kozmetičkim prostorima najverovatnije automatizovali sve svoje lokacije za ispunjavanje obaveza.

Razmišljajući o tome kako organizacije mogu da zadovolje potrebe trgovine vođene kupcima i povećaju ispunjenost, Blue Yonder je naglasio potrebu za agilnim rešenjima ispunjenja, kao što su centri za mikro ispunjenje (MFC) i iskačući distributivni centri.

MFC preuzimaju brzinu lokalizovanog preuzimanja u prodavnici i kombinuju je sa efikasnošću velikih, automatizovanih skladišta. Model je popularan u prehrambenoj maloprodaji, kao alternativa ručnom ispunjavanju, ili velikim automatizovanim skladištima. Budući da su mali, MFC-ovi nude konkurentske prednosti u pogledu poslednje milje i troškova isporuke.

„U ovom trenutku ima mnogo buke oko mikro-ispunjenja“, kaže Peter Džons, MD i osnivač stručnjaka za lanac snabdevanja sa sedištem u Australiji, Prological Consulting.

„Organizacije to istražuju kao način da povećaju brzinu na tržištu i podignu letvicu isporuke poslednje milje.“

Pre pandemije, micro-fulfillment je dobijao na snazi

Džons kaže da su čak i pre pandemije automatizovani centri za mikro-ispunjenje (MFC) dobijali na snazi širom sveta.

„Pandemija je ubrzala ovaj trend, pošto su potrošači bili primorani da pronađu način da obezbede hranu za svoje porodice dok se socijalno distanciraju“, kaže Džons. „Online usvajanje je eksponencijalno poraslo, ostavljajući mnoge trgovce na malo nedovoljno pripremljene i u reaktivnom stanju.

MFC-ove pokreće tehnologija automatizacije, a austrijski gigant za automatizaciju Knapp je u avangardi.

„Mikroispunjenje je već neko vreme pokretalo efikasnost u lancu snabdevanja namirnicama i nastavilo je da dobija na snazi u SAD i Velikoj Britaniji“, kaže Džons.

On dodaje da je mikro-ispunjenje veoma pogodno za maloprodaju prehrambenih proizvoda jer uključuje „velike narudžbine kvarljive robe, zajedno sa snažnom potražnjom potrošača za bržim, pogodnijim opcijama za isporuku i onlajn porudžbine“.

Izvan maloprodaje hrane, Džons kaže da je malo verovatno da će mnogi trgovci na malo pomeriti isti obim, što znači da mikro-ispunjenje nije uvek pravi pristup.

On kaže: „Iako vidimo da mnogi trgovci na malo dodaju mogućnost e-ispunjenja, mnogo posla mora da se uradi pre nego što se uzme u obzir nešto tako velikog i skupog kao što je mikro-ispunjenje.”

Kontrola zaliha ključna za micro-fulfillment

Osnovna stvar je kontrola zaliha. Inventar treba da bude 100% tačan ako želite da komunicirate sa klijentima šta je dostupno, kada je dostupno i gde je dostupno. Takođe mora se obezbediti da je roba na mreži dobro prodata, sa tačnim informacijama o boji i veličini, uz jednostavan za korišćenje i proces transakcije.

Jednom kada se sve ovo razradi, treba da se razviju interni procesi kako bi osigurali da se roba može spakovati, poslati i potom isporučiti kroz odgovarajuće procese isporuke.

„Sa maloprodajnim lancem snabdevanja, ispravan proces bi trebalo da bude pre bilo kakvog ulaganja velikih razmera u mikro-ispunjenje“. „Kao što često nalazimo kod naših klijenata, postoje neke velike prednosti koje treba ostvariti razvojem, unapređenjem i poboljšanjem imovine i ljudi koje već imate pre nego što budete morali da investirate u potpuno novu strategiju.“

Pop-up fulfillment-Ispunjenje iskačućih prozora: Idealno za najveću potražnju za praznicima

Dok je mikro-ispunjenje izvan delokruga nekih prodavaca, ispunjavanje iskačućih prozora je pristupačniji pristup. Mnogi trgovci na malo počinju da koriste privremene iskačuće centre za ispunjenje kako bi povećali protok tokom prazničnih perioda velikog obima. To je način da se proizvodi približe kupcima brže, u određenim oblastima i uz delić troškova i vremena potrebnog za postavljanje stalnih distributivnih centara.

„Duga vremena isporuke su jedan od glavnih razloga za napuštanje korpe za kupovinu“, kaže Rebeka Stil, menadžer marketinga u PFS, američkoj usluzi za fulfillment e-trgovine za direktno potrošače i B2B kanale.

U svojoj beloj knjizi, The Future is Pop-up (Budućnost je iskačuća), Stil dodaje: „Sa pristupačnim, fleksibilnim, potpuno integrisanim distribuiranim rešenjem za upravljanje narudžbinama, kompanije mogu da prošire operacije sa privremenim lokacijama za ispunjenje tokom perioda špica.

„Tokom jednog Dana zahvalnosti, postavili smo dva iskačuća distributivna centra za jednog klijenta i oni su činili 10% ukupnog obima ispunjenja porudžbina za nedelju dana.“

izvor&foto: supplychaindigital.com

Pročitajte i...