Poljska predstavila prototip svog električnog vozila Izera

Poljska kompanija zadužena za dizajn i proizvodnju prvog električnog automobila u zemlji ElectroMobiliti Poland, 28. jula predstavila je prototip proizvoda električnog vozila.
E-automobil, koji će nazvati Izera po planinskom lancu na jugu Poljske, proizvodi će se od 2023. godine, saopštila je kompanija. Proizvođač je predstavio dva modela, SUV i hatchback. Kompanija nije predstavila nikakve detalje o tehničkim specifikacijama automobila.
Poljska je imala ambiciozne planove za brzi porast broja e-vozila na svojim putevima na milion do 2025. godine. Premijer zemlje Mateusz Moraviecki to obećanje je dao još 2016. Iako je to trenutno nedostižno, domaća proizvodnja za ono što ElectroMobiliti Poland tvrdi da će biti „prihvatljivih cena“ vozila za prosečnog Poljaka “mogao bi povećati broj korisnika e-automobila u kasnim 2020-ima“.
Očekuje se da autonomija vozila bude 400 kilometara sa jednim punjenjem. Automobil će moći da krene od nule do 100 km / h za oko osam sekundi.
Izgradnja prototipa do sada je koštala 6,8 miliona evra. Očekuje se da proizvodnja vozila stvori približno 3.500 radnih mesta u početnim fazama, kažu u ElectroMobiliti Poland. Međutim, nema detalja o tome kada će početi izgradnja fabrike, niti gde će se ona nalaziti.
Krajem juna u Poljskoj je bilo registrovano preko 6.800 električnih automobila. Takođe je bilo preko 5.400 hibridnih automobila.

izvor&foto: intellinews
video: youtube

Pročitajte i...