Polestar će sarađivati sa globalnim dobavljačima automobila kako bi ubrzao razvoj svog klimatski neutralnog automobila

Polestar udružuje snage sa nekim od vodećih svetskih dobavljača automobilske industrije, uključujući SSAB, Hydro, ZF, ZKV i Autoliv, kako bi sarađivao na razvoju automobila koji je zaista klimatski neutralan. Projekat će ujediniti kompanije širom lanca nabavke automobila kako bi pomogao sektoru transporta da odigra svoju ulogu u smanjenju uticaja na klimu.

Polestar, švedska kompanija za električne performanse, potpisala je pisma o namerama da sarađuje sa izborom strateških partnera u oblasti metala, bezbednosti, sistema vožnje i elektronike, kako bi se fokusirala na Polestarove procene životnog ciklusa (LCAs) trenutnih emisija ugljenika u svojim vozilima.

Polestarove procene životnog ciklusa su pomogle da se precizno odrede komponente i procesi uključeni u proizvodnju automobila koje je potrebno ponovo zamisliti kako bi se smanjile i na kraju eliminisale emisije ugljenika.

Polestar i njegovi partneri će svoju pažnju usmeriti na projekat Polestar 0. Najavljena 2021. godine, ovo je Polestar-ova vodeća inicijativa u industriji sa ciljem da se stvori zaista klimatski neutralan automobil do 2030. eliminisanjem emisija iz lanca snabdevanja i promenom načina na koji se automobili prave, umesto sadnje drveća kako bi se nadoknadile emisije CO2.

Polestar je odlučio da se posveti ovom cilju iz jednostavnog razloga što je sektor transporta najbrže rastući sektor koji emituje gasove staklene bašte, za koji se očekuje da će u budućnosti dostići udeo od više od 30 procenata ukupnih emisija gasova staklene bašte.

Nordijski proizvođač čelika i metala SSAB namerava da sarađuje sa Polestarom na projektu za čelik bez fosila. Ovo bi potencijalno moglo da zameni ne samo konvencionalni čelik u automobilu, već i druge materijale sa značajnim ugljeničnim otiscima.

Norveška kompanija za aluminijum i obnovljivu energiju Hydro namerava da sarađuje na aluminijumu bez ugljenika. Dobavljač automobilskih sistema ZF namerava da istraži kako bi njihova inovacija u električnom pogonu i opštoj kompetentnosti sistema mogla da eliminiše emisije ugljenika i uštedi resurse.

Dobavljač automobilske bezbednosti Autoliv će se udružiti na bezbednoj opremi kao što su vazdušni jastuci i pojasevi sa nultom emisijom, dok će se proizvođač automobilske rasvete ZKV fokusirati na klimatski neutralne električne sisteme upravljanja i ožičenja.

Tomas Ingenlat, izvršni direktor Polestar-a, rekao je: „Od početka je bilo jasno da ovo nije solo misija i veoma smo uzbuđeni što možemo da predstavimo tako jaku postavu zainteresovanih partnera, svih lidera u svojim oblastima. Koristimo inovacije i saradnju za rešavanje klimatske krize.”

Polestar je objavio poziv drugim dobavljačima, istraživačima, univerzitetima, preduzetnicima, investitorima i vladinim i nevladinim organizacijama, na moguću saradnju.

Povrh otvorenog poziva, Polestar će se obratiti istraživačima iz celog sveta preko Mreže za rešenja za održivi razvoj (SDSN), najveće svetske akademske mreže, radeći na podršci ciljevima održivog razvoja i Pariskom sporazumu.

Hans Person, vođa projekta Polestar 0, rekao je: „Verujemo u eksponencijalni razvoj tehnologija klimatskih rešenja. Za ovaj projekat moramo iskoristiti rešenja koja su još uvek u fazi inovacija. „Još uzbudljivije je to što rešenja koja razvijamo ne samo da će koristiti automobilskoj industriji u celini, već će pomoći i širenju dekarbonizacije proizvodnje i društva. Gde god da pogledamo u svetu, vidimo materijale poput čelika, aluminijuma, elektronike i gume. Zamislite kada možemo da napravimo ove materijale klimatski neutralnim za proizvodnju. Zajedno možemo učiniti naizgled nemoguće mogućim.”

izvor&foto: electricdrives.tv

Pročitajte i...