Pojedine kompanije obustavljaju rad u Japanu zbog zemljotresa

Snažan zemljotres, koji se prošle nedelje dogodio u Japanu, izazivao je dodatne probleme, ionako ograničenim globalnim lancima nabavke za potrebe automobilske industrije.

Posledice zemljotresa, koji je bio jačine 7,4 stepena Rihterove skale, do sada su indirektno pogodile mnoge kompanije u zemlji, uključujući Toyotu Motor i Renesas Electronics, koja je ključni dobavljač poluprovodničkih čipova koji se koriste u proizvodnji vozila.

Toyota je najavila da će obustaviti rad u više od polovine svojih fabrika širom Japana, što znači da 18 proizvodnih linija u 11 fabrika ne radi zbog problema sa snabdevanjem izazvanih zemljotresom. Zaustavljanje je najavljeno samo dan nakon što je kompanija smanjila proizvodnju za 150.000 jedinica od aprila do juna, zbog tekuće neizvesnosti u lancu snabdevanja.

Renesas, koji navodno proizvodi skoro trećinu čipova mikrokontrolera koji se koriste u automobilima širom sveta, upravlja sa tri fabrike, koje se nalaze u blizini epicentra zemljotresa na severoistoku Japana, i koje su morale biti zatvorene, navodi se u ovoj kompaniji. Kompanija pokušava da svoje pogone pokrene što je pre moguće.

Pored ovoga, i Subaru, još jedan poznati japanski proizvođač automobila, zatvorio je dve fabrike za sklapanje automobila i fabriku motora i menjača, a sve zbog posledica zemljotresa.

*izvor: allthingssupplychain.com

Pročitajte i...