Plug-and-play veza digitalnog tahografa sa oblakom

Na ovogodišnjem IAA TRANSPORTATION-u, tehnološka kompanija Continental predstavlja širok portfolio proizvoda, tehnologija i digitalnih rešenja koji se odnose na teme održivosti, povezanih komercijalnih vozila, usluga zasnovanih na podacima i bezbednog i poštenog transporta.

Pod motom „Savladavanje izazova. Iskoristiti mogućnosti. Zajedno.” Posetioci štanda Continental (hala 12, štand C29) mogu očekivati brojne inovacije, uključujući inteligentne sisteme za pomoć vozaču i funkcije autonomne vožnje, potpuno umrežene komponente, usluge za veću usklađenost, računarstvo visokih performansi i održive gume za komercijalna vozila. Najvažniji vodeći sajam logistike, komercijalnih vozila, autobusa i transportnog sektora održaće se u Hanoveru od 20. do 25. septembra ove godine.

Vrhunac je novo rešenje za usklađenost u transportnoj logistici: koncept VDO Link će zatvoriti jaz između digitalnih tahografa i onlajn platformi za upravljanje voznim parkom. Plug-and-play rešenje biće prvo takve vrste i omogućiće da se podaci tahografa, kao što su vreme vožnje i odmora, pozivaju i obrađuju na daljinu u realnom vremenu – bez potrebe za trajnom instalacijom telematskih modula u vozilo.

„Do sada, posebno manje flote nisu bile u mogućnosti da optimalno iskoriste podatke prikupljene u tahografu jer njihova vozila nisu imala neophodnu telematsku infrastrukturu. Sa VDO Linkom, zatvaramo jaz sa lako za- koristiti rešenje.”

Marčelo Lukareli, šef poslovnog segmenta rešenja za povezana komercijalna vozila u kompaniji Continental

Koncept otvorenog interfejsa omogućava slučajeve korišćenja i usluge zasnovane na podacima tahografa. VDO Link tako predstavlja još jedan doprinos Continentala digitalizaciji špeditera. „Tehnološki napredak tahografa, koji će dostići novi nivo sredinom 2023. godine objavljivanjem druge verzije inteligentnog tahografa, ne znači samo nove zadatke, za kompanije u drumskom transportu“, kaže Marčelo Lukareli. „Podaci sa tahografa nude mogućnost automatizacije procesa, pojednostavljenja zadataka, pa čak i povećanja produktivnosti.“

Plug-and-play koncept olakšava poštovanje pravila usklađenosti

Nakon plug-and-play instalacije i registracije na veb lokaciji VDO Fleet, VDO Link šalje prikupljene podatke o vozilu i vozaču u realnom vremenu u Continentalov bezbedni cloud backend preko bezbedne mobilne veze. Prednost za flote: Poseta radionici neće biti potrebna za instalaciju. „Plug and play je uvek dobro rešenje kada nova usluga mora da bude dostupna velikom broju različitih kupaca sa različitim generacijama vozila što je pre moguće“, kaže Timo Keterer, šef upravljanja uslužnim proizvodima u poslovnom segmentu rešenja za povezana komercijalna vozila u kompaniji Continental. Sa vezom u realnom vremenu sa oblakom, menadžeri voznih parkova će moći odmah da koriste Continentalove usluge usklađenosti. Uvek dobijate ažuran pregled stanja i položaja pojedinih vozila. Obavezno preuzimanje masovne memorije u tahografu će ubuduće raditi i daljinski preko VDO Linka.

Tahograf koji govori direktno komunicira sa vozačem

Tahograf koji govori je primer kako se dodatna vrednost može generisati kombinacijom plug-and-play telematičke jedinice, pozadinskog dela u oblaku i digitalne usluge. Da bi razvio ovu uslugu, Continental je doveo ZeKju, mladu start-ap firmu sa sedištem u Augsburgu, kao partnera. ZeKju je razvio platformu koja pomaže vozačima da ispoštuju svoje zakonske obaveze. Podaci tahografa u realnom vremenu dostupni u oblaku preko VDO Linka pomažu ovde.

Čim se vozač registruje na tahograf koristeći svoju vozačku karticu, može da koristi svoj pametni telefon da se registruje za tahograf koji govori pomoću QR koda. Vozač tada prima poruku preko pametnog telefona za slanje poruka po svom izboru u svim situacijama u kojima je usaglašenost važna. Na primer, nakon prelaska granice, može se podsetiti da promeni pozivni broj zemlje u tahografu. Moguće je čak i puštanje kratkih video zapisa za obuku. Velika prednost za flote sa mnogo međunarodnih vozača: tahograf koji govori šalje poruke na ukupno 19 jezika.

„Skoro svi vozači imaju pametni telefon, ali ne žele da preuzmu drugu aplikaciju. Verujemo da će im poruke sa govornog tahografa direktno na željenom kanalu za slanje poruka olakšati njihov svakodnevni život.“

Torsten Stuke, suosnivač ZeKju

Nove usluge kroz integraciju partnera

Saradnja sa ZeKju je samo jedan od primera kako Continental namerava da u budućnosti dodatno proširi svoj portfolio rešenja za usklađenost u transportnoj industriji. Pored toga, jednostavno pružanje podataka u realnom vremenu sa digitalnog tahografa će ponuditi mnoge druge mogućnosti za pojednostavljenje i optimizaciju svakodnevnih operacija voznog parka. Na primer, menadžeri voznih parkova bi mogli da koriste podatke o trenutnoj poziciji vozila, tovarnom prostoru i težini da bi prihvatili dodatne narudžbine za teret i tako povećali iskorišćenost voznog parka. Međutim, u budućnosti će biti moguća i integracija usluga naplate putarine. Iz tog razloga, Continental će svesno otvoriti svoju tehnologiju i svoj oblak za dalja partnerstva.

„Zajedno sa razvojnim partnerima, kupcima i početnicima, iskoristićemo puni potencijal tahografa i nastaviti da širimo pejzaž usluga za vozne parkove i vozače.“

Marčelo Lukareli, šef poslovnog segmenta rešenja za povezana komercijalna vozila u kompaniji Continental

izvor&foto: verkehrsrundschau.de

Pročitajte i...