Platforma Cofiniti-X ima za cilj da poboljša transparentnost lanca snabdevanja

BMW, Mercedes-Benz i Folksvagen su među deset kompanija koje su postavile novu platformu za zajedničko ulaganje za lanac snabdevanja automobila pod nazivom Confiniti-X.

Digitalna platforma ima za cilj da obezbedi proizvode i usluge za povezivanje kompanija i omogući, kroz sigurnu razmenu podataka, poboljšanu transparentnost u pogledu nabavke, proizvodnje, kretanja i reciklaže delova i materijala. Počeće fokusiranjem na aktivnosti u Evropi.

Dobavljači prvog reda BASF, Henkel, SAP, Schaeffler, Siemens, T-Sistems i ZF takođe su deo zajedničkog preduzeća. Zajedničko preduzeće predvode generalni direktori, Alekander Schleicher (BMW) i Thomas Rosch (ZF).

Confiniti-X je uspostavljen krajem januara ove godine nakon zahteva za servisnim partnerima koji je izdala Catena-X, konzorcijum koji finansira nemačko savezno ministarstvo za ekonomiju i energiju kroz svoj program finansiranja Buduća ulaganja u industriju vozila. Catena-X pruža platformu za deljenje podataka za mala i srednja preduzeća dizajnirana da podrži kolaborativne projekte, poveća otpornost u lancu snabdevanja i pruži veću vidljivost protoka materijala.

Uspostavljanje Confiniti-X-a na vrhu ovoga dolazi u trenutku kada proizvođači automobila traže preciznije praćenje ulaznih materijala i delova izvan nivoa dobavljača prvog i drugog nivoa.

To je vođeno potrebom za održivijim i etičnijim izvorima materijala, uključujući i električna vozila, i potrebom da se ugljenik ukloni iz delova koji podržavaju logistiku i kretanja vozila.

Veća transparentnost takođe pomaže automobilskoj industriji da se nosi sa iznenadnim i nepredvidivim prekidima u snabdevanju, što se najdramatičnije vidi u nedostatku poluprovodničkih čipova nakon gašenja Covid-a, što nastavlja da remeti industriju.

„Izazovi sa kojima se danas suočavaju industrije širom sveta mogu se rešiti samo zajedničkim i holističkim pristupom za unapređenje čitavih lanaca vrednosti: čineći ih sledljivijim, održivijim, otpornijim“, rekao je predsednik BMW-a Oliver Zipse. „Catena-X i Cofiniti-X imaju potencijal da promene igru u ovom poduhvatu.“

Održivi lanac snabdevanja

Zajedničko preduzeće će voditi otvoreno tržište koje pruža poslovne aplikacije i druge usluge za siguran prenos podataka između proizvođača automobila, dobavljača i njihovih provajdera usluga.

Korisnici će moći da pristupe aplikacijama i uslugama koje se odnose na praćenje ugljenika, etičko i socijalno upravljanje (ESG), sledljivost robe, cirkularnu ekonomiju i upravljanje podacima o partnerima.

U smislu cirkularne ekonomije, informacije o stanju komponenti mogu biti transparentno prikazane među dobavljačima i kupcima kako bi pravilno ponovo koristili delove i komponente, navodi se u zajedničkoj izjavi kompanije Cofiniti-X.

Markus Šefer, glavni tehnološki direktor u odeljenju za razvoj i nabavku Mercedes-Benz grupe, objasnio je stav svoje kompanije o inicijativi: „U Mercedes-Benzu smo uvereni da su transparentnost, efikasnost i suverenitet podataka ključne poluge za održivost. i lanci vrednosti vođeni podacima.”

Ono što je takođe važno za proizvođače automobila jeste da je veća transparentnost dobijena razmenom podataka dostupna svim učesnicima u nabavci i isporuci delova i materijala.

„Cofiniti-X kupci mogu da pristupe aplikacijama i uslugama za realizaciju strateških slučajeva upotrebe kao što su praćenje CO2 i ESG, sledljivost komponenti i cirkularna ekonomija“, rekao je Hauke Stars, član izvršnog odbora za IT i digitalizaciju u VW Grupi „Želimo da olakšamo za mala i srednja preduzeća, posebno, da ravnopravno učestvuju u ovom ekosistemu podataka.”

Stars je rekao da je povezivanje proizvođača, dobavljača i partnera u bezbednu razmenu podataka preduslov za centralnu ulogu koju je digitalizacija imala u strategiji proizvodnje i prodaje vozila VW grupe za električna vozila i nove usluge mobilnosti.

Cofiniti-X ključni proizvodi i usluge

Otvoreno tržište – povezivanje učesnika u mreži i pružanje poslovnih aplikacija koje korisnici mogu da implementiraju. Sve aplikacije su u skladu sa Catena-X i Gaia-X principima razmene podataka.

Razmena podataka – između strana na osnovu „suverenih, sigurnih i standardizovanih“ principa. Svaki partner će imati punu kontrolu nad svojim podacima.

Objedinjene i zajedničke usluge – podržavaju poslovne aplikacije koje se nude na otvorenom tržištu i omogućavaju razmenu podataka u interoperabilnom pristupu otvorenog koda za dodatnu vrednost.

Usluge uključenja – podstaći će usvajanje Catena-X ekosistema i ubrzati digitalno povezivanje partnera u automobilskoj industriji.

Prvi proizvodi i usluge biće dostupni od kraja aprila 2023.

izvor&foto: automotivelogistics.media

Pročitajte i...