Pivo, Belgija i eko-kamioni

Ninatrans je belgijska kompanija za drumski transport i logistiku, sa sedištem u blizini grada Leuven, poznatog po vekovnom univerzitetu i tradiciji pivara. Porodično preduzeće koje je sada u svojoj trećoj generaciji i specijalizovano za vremenski osetljive pošiljke, Ninatrans ima lokacije u Belgiji, Nemačkoj i Češkoj. Benny Smets je njen izvršni direktor, ujedno i predsednik Kraljevske belgijske federacije prevoznika (FEBETRA), inače člana IRU-a.

Ninatrans je bio pionir u primeni eko-kamiona i bio je prva belgijska kompanija koja je učestvovala u početnoj probi još 2015. godine.

Od tada je Ninatrans na putu imao jedan eko-kamion dugačak 25,25 metara, u početku samo u flamanskom delu Belgije. U 2017. godini, Ninatrans je proširio svoje operacije eko-kamiona na deo zemlje u kojem se govori francuski jezik, gde je papirologija u početku bila problematična.

Opet, ovo nije bilo jednostavno, jer vlasti u francuskom delu Belgije naša flamanska ovlašćenja nisu automatski prepoznavale“, objašnjava Benny.

Iskustvo Ninatransa odražava pitanja koja su pronašli mnogi operatori koji žele da primene eko-kamione: postoji značajan nedostatak usklađenih propisa za ovakva duga vozila. Iako su vlade izmenile propise kako bi omogućile veće avione, brodove i vozove, zakoni o težini i dimenzijama za teška teretna vozila ostali su nepromenjeni decenijama.

Zašto eko kamioni?

Na pitanje o razlozima primene eko-kamiona, Benny Smets, koji dobro poznaje mogućnosti i izazove na tržištu transporta robe i logistike, jasan je, „potražnja za drumskim prevozom robe nastavlja da raste i, istovremeno, kao industrija moramo da smanjimo svoj otisak ugljenika. Eko-kamion je brza pobeda, jer ga je relativno lako primeniti u kratkom vremenskom periodu.“

„Oko 50% više robe može da se prevozi eko kamionom nego standardnom kombinacijom vozila, a ovo povećanje efikasnosti u velikoj meri nadoknađuje porast potrošnje goriva koji dolazi sa većom količinom prevoza. Krajnji rezultat ima i ekonomske i ekološke prednosti, jer dve kombinacije eko-kamiona mogu zameniti tri standardne, smanjujući ukupan broj vozila na putu “, Benny Smets, izvršni direktor Ninatransa.

Benny ističe da je eko-kamione potrebno širiti da bi se iskoristile prednosti od njihove upotrebe za životnu sredinu i smanjenje zagušenja. Danas u Belgiji radi samo 117 eko-kamiona od skoro 100.000 kamiona registrovanih u ovoj zemlji. Premalo, ukoliko se uzima u obzir da u Holandiji radi preko 2.000 eko-kamiona.

Prema Međunarodnom transportnom forumu, upotreba eko-kamiona smanjuje potrošnju goriva po tkm i do 35%, što značajno poboljšava ekološku i ekonomsku efikasnost drumskog prevoza robe.

Ove pogodnosti trenutno uživa i glavni Ninatransov klijent Eko-kamiona, globalna pivara AB InBev. Smanjivanje emisije ugljenika u svom logističkom lancu ključni je prioritet AB InBev-a i ostalih klijenata koji su takođe pokazali interes za korišćenje Ninatransovih usluga eko-kamiona.

Prepreke i izazovi

Jedan od glavnih izazova u primeni eko-kamiona je nedostatak pravila za prekograničnu upotrebu, što ih često efikasno sprečava da posluju u međunarodnom transportu. Ninatrans još uvek ne koristi eko-kamione za prekogranične operacije, ali istražuje rute između Belgije i Holandije. Ministarska odluka Beneluksa o „suđenjima sa dugim i teškim vozilima koja prelaze granicu unutar Beneluksa“ će dati pomoć i podršku, iako je za prelazak granice i dalje potrebno posebno odobrenje različitih zemalja i regiona.

„Ovaj sporazum je veliki korak napried, ali i dalje uključuje previše administrativnih ograničenja koja bi se mogla dodatno smanjiti, posebno uslovi potrebnih ovlašćenja i uzajamnog priznavanja certifikata i kvalifikacija. Međutim, sporazum je dobra osnova za dalji razvoj usklađenih pravila EU za upotrebu ekoloških kamiona “, kaže Benny Smets.

Šta je sledeće? Gledajući u budućnost, Benny Smets je veoma pozitivan. Pogodnosti ekoloških kamiona mogu se dalje maksimizirati odgovarajućom i usklađenijom regulativom.

IRU poziva da se prekogranična međunarodna upotreba eko-kamiona dozvoli širom sveta, sa usklađenim pravnim okvirom i uzajamnim priznavanjem standarda i uslova. Ovaj jednostavan korak će značajno doprineti postizanju globalnih ciljeva dekarbonizacije.

„Političari bi trebali biti mnogo otvoreniji za upotrebu eko-kamiona i mnogo konstruktivnije gledati na mogućnosti koje se nude. Naša industrija, naši klijenti i naši logistički partneri trebali bi mnogo glasnije pričati donosiocima odluka o ovom fantastičnom alatu, s ciljem njegove šire upotrebe u celoj Europskoj uniji i šire “, zaključuje Benny.

*izvor: iru.org; foto: pixabay.com, ninatrans.eu

Pročitajte i...