Pionirski automatizovani proizvodni pogon elektrolizera

Kako industrija vodonika nastavlja da se ubrzano širi, Nel ASA traži mogućnosti da se pozicionira na čelu revolucije vodonika.

Ovi izgledi su znatno poboljšani kada je Nel, 20. aprila, otkrio da je „prvi u svetu“ potpuno automatizovani proizvodni pogon elektrolizera u Herøyi, Norveška, sada dostupan na mreži.

Ovo pionirsko novo postrojenje u Herøyi trenutno ima 500 MW proizvodnog kapaciteta. Uz dalje investicije, ova cifra može da poraste na 2GW, što je značajan deo kapaciteta od 10GW koji Nel namerava da dostigne do 2025. godine, ako to tržište zahteva.

Zvanično otvorena, fabrika će podržati rastuću potražnju za vodonikom povećanjem industrijskog uvođenja sistema elektrolizera koji su sastavni deo podrške zajednici vodonika.

Sa automatizacijom, Nel je rekao da će pomoći u smanjenju ukupnih troškova vodonika, a kompanija je takođe rekla da je na putu da zeleni obnovljivi vodonik učini jeftinijim ili jeftinijim od vodonika na bazi prirodnog gasa do 2025.

Nel takođe ponavlja svoj cilj isporuke zelenog vodonika po ceni od 1,5 USD/kg, a da bi se to postiglo, kapitalni troškovi moraju biti smanjeni na četvrtinu današnjeg nivoa.

Jon Andre Løkke, izvršni direktor Nel ASA, rekao je: „Polovina ušteda koje treba da ostvarimo doći će od povećanja i povećanja efikasnosti u proizvodnji. Ostatak će doći od ekonomije obima i efektivnih industrijskih partnerstava. U Herøia proizvodimo najbolje alkalne elektrolizere na svetu. Sledeći korak bi bio industrijalizacija naše PEM tehnologije u SAD na sličan način. Naši koncepti velikih razmera nam omogućavaju da optimizujemo ukupni kapital i ostvarimo sinergiju za smanjenje troškova.”

Terje Lien Aasland, norveški ministar energetike i nafte, rekao je: „Nelova nova fabrika u Herøyi je korak u pravom smeru ka budućnosti bez emisija. Na rastućem tržištu vodonika potrebno je još više elektrolizera, a znak kvaliteta će biti da su elektrolizeri označeni. Norveška ima konkurentno i kompetentno industrijsko okruženje koje može doprineti razvoju vodonika. Ne samo u Herøyi.”

izvor&foto: h2-view

Pročitajte i...